Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3429 Sømna historielag - Reparasjon av taket på Sømna bygdetun

fikk på styremøtet 6. desember 2017 i Stiftelsen UNI kr. 80.000 til ovennevnte prosjekt

Sømna historielag (SH) ble stiftet i 1970 som en organisasjon som ønsket å ta vare på innsamlete gjenstander. SH overtok etter hvert Sømhovdstua. Da SH fikk overta eiendommen Kirkedal i Vik, ble Sømna bygdetun etablert i 1980. Sømhovdstua ble flyttet til bygdetunet i 1982. SH drev bygdetunet og fikk tilflyttet diverse bygninger som representerte fiskerbondens drift (låve, rorbu, kvernhus, husmannsstue osv).
Fra 2004 overtok Helgeland Museum (HM) driftsansvaret av Sømna bygdetun. Stiftelsen HM har hovedkontor i Mosjøen og drifter 16 museér på Helgeland. HM har som hovedmål å holde kulturarven levende.

Sømhovdstua er oppført i 1812 og var våningshus på gården Sømhovd frem til begynnelsen av 1970-tallet. Stua ble i sin helhet flyttet til bygdetunet i 1982 og har vært restaurert diverse ganger i original stil. Huset er i to etasjer, med interiør fra århundreskiftet 1800/1900.

Sømhovdstua har en sentral plassering på bygdetunet og er populær blant besøkende. Bygdens foreninger leier ofte stua til kurs og salg. Finstua er staselig møblert og har en brukervennlig størrelse.

Helgeland Museum har registrert at taket er dårlig. I den senere tid er det oppdaget lekkasje rundt pipa som har påført råteskader i skilleveggen samt råteskader i mønsåsen rundt pipa.

http://www.somnahistorielag.com

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss