Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3433 Naturhistorisk museum – Universitetet i Oslo - Klimastyring av Palmehuset og Victoriahuset i Botanisk hage

fikk på styremøtet 6. desember 2017 i Stiftelsen UNI kr. 2.500.000 til ovennevnte prosjekt

Naturhistorisk museum er Norges største samling av naturvitenskapelige objekter.
En del av disse er tilgjengelige for publikum i Botanisk hage og museene der.
Palmehuset fra 1868 og Victoriahuset fra 1876 er to av Naturhistorisk museums hovedattraksjoner. Begge disse bygningene er fredet, og de utgjør viktige natur- og kulturhistoriske landemerker i Oslo. Mye av plantematerialet er naturinnsamlet. Museet driver en utstrakt undervisnings- og formidlingsaktivitet for skoler og andre besøkende i disse utstillingene.

Palmehuset ble bygget for å huse Botanisk hages samling av store planter fra varmere strøk. I dag har Palmehuset samlinger av planter fra middelhavsklima og ørkenklima, samt en varmtemperert avdeling med planter som brukes i evolusjonsundervisningen.

Victoriahuset ble reist med én art for øyet – victorianøkkerosen. Helt fra starten har huset vært en publikumsmagnet, først og fremst på grunn av midtpartiet med bassenget hvor victorianøkkerosen vokser. Huset har to sideskip og et tropisk regnskogsklima. Samlingene er spesielt viktige i botanikkundervisningen.
Det konstateres at plantesamlingene i Palmehuset og Victoriahuset nå lever i konstant fare på grunn av utslitt og utdatert utstyr.

Enkelte materialer, f.eks. aloer som er utryddet i naturen, tør man ikke å stille ut. Senest i august i år kollapset styringen av vanntemperaturen i Victoriahuset, og mange av fiskene i bassenget døde. Dette ledet bl.a. til at man fryktet at victorianøkkerosen var død.

Mange av artene er langlivede med livssyklusser som strekker seg over flere tiår. Veksthusenes klimatiseringsanlegg må derfor sikre riktig klima til alle døgnets timer, året rundt og mange år i strekk.

http://www.nhm.uio.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss