Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3733 Stiftelsen Norsk Motormuseum - Reparasjon av taket på museumsbygget

fikk på styremøtet 11. april 2018 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Stiftelsen Norsk Motormuseum i Skånevik i Etne kommune skal ved musédrift ta vare på ulike typer damp- og forbrenningsmotorer samt formidle kunnskaper om den tekniske utviklingen og mekaniseringen i lokalsamfunnet. Stiftelsen skal prioritere materiale med tilknytning til Vestlandet og museet skal utvikles til et dokumentar-museum for produksjon, utvikling og bruk av motoren som hjelpemiddel i samfunns-utviklingen.

Idéen om å plassere et motormuseum i Skånevik tok form i 1980. Bakgrunnen for samlingene, som skulle komme til å utgjøre Norsk Motormuseum, var tilfeldig og på grunn av en spesiell motor som vakte interesse hos pionerne Ove Wiland og brødrene Paul og Gudvin Hovda. Gunnar Skogtun fra Herøysundet i Kvinnherad hadde en Wickmann 2z som han gjerne så at noen ville ta vare på for ettertida. De tre pionerne begynte å samle inn gamle motorer rundt i Sunnhordlands distriktet, og dermed begynte planene om et privat museum å ta form.

Det fraflyttede industribygget til Sunnhordland Mekaniske Verksted i Skånevik ville, med en del tilpasninger, være godt egnet til et slikt formål. Stiftelsen Norsk Motormuseum, som ble stiftet i 1985, kjøpte dette bygget.

Nytt ved sesongåpningen i 2007 var en permanent utstilling av Chr. Bjelland/Norway Foods 93-årige engasjement i bygda. Utstillingen er rammet inn i en miniutgave av det gamle produksjonsbygget, som ligger sentralt i bygdas sentrum. Flere titalls lagrede objekter er klare for registrering, restaurering og utstilling. Dugnadsgjengen har sine faste, ukentlige sammenkomster i museets verksted.

Forholdsvis begrensede midler til drift og vedlikehold over snart tre tiår, har medført at det etter hvert har bygget seg opp behov for en større renovering av taket på det gamle industribygget. Taket trenger utvendig totalrenovering for at de verdifulle samlingene ikke skal komme til skade og gå tapt for ettertiden.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss