Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3762 Mjøssamlingene - Restaurering av Amundstua

fikk på styremøtet 11. april 2018 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Minnesund er et kommunikasjonshistorisk knutepunkt – fergested med gjestgiveri og anløpssted for båt- og dampskipstrafikken på Mjøsa med historie tilbake til 1770.
Stedet har vært omlastingsplass mellom båttrafikken på Mjøsa og lasskjørerne som kjørte varer mellom Mjøsa og Oslo/Christiania. I 1840 ble den første Mjøsdampbåten og Norges første jernbåt «Jernbarden» bygget her. Stedet var da skysstasjon og hadde pakkhus, bedding og båtbyggeri. Den gode havna i Minnevika gjorde dette også til et naturlig sted for opplag og vedlikehold av dampskipene som trafikkerte Mjøsa.

Rundt 1870 ble anlegget i Minnevika landstasjonen for Oplandske Dampskibs¬selskap. Anlegget var da komplett med slipp, mekanisk verksted, opplagsbuer for det enkelte dampskip og skipperhuset Amundstua som huset daglig leders bolig og kontor.

Amundstua fra 1844 er det gamle skipperhuset til kaptein Ole Amundsens hus. Han var den første kapteinen både på D/S Jernbarden og D/S Skibladner. Skipperhuset ble kjøpt av Mjøssamlingene i 1989.
Skipperhuset ”Amundstua”, to pakkhus, verkstedbygning med smie, slippen og mekanisk verksted for slippen, fløterbrakke og fiskestue utgjør museets samling. Museet viser det gamle sjøfartsmiljøet med pakkhus fra 1801 og skipperbolig fra 1847.
Amundstua er i bruk som utstillingslokale og lokale for foreningers mange aktiviteter gjennom året..

http://www.mjossamlingene.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss