Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3766 Stiftelsen Blaarud - Bevaring av Blaarud

fikk på styremøtet 11. april 2018 i Stiftelsen UNI kr. 202.000 til ovennevnte prosjekt

Blaarud ble i 1803 det første Amtsykehus på Hedemarken og har vært i bruk til sykehusdrift fram til slutten av 1980-tallet. Ved overtagelsen var bygningene i dårlig forfatning. Restaurering av hovedbygningen ble finansiert gjennom dugnad og midler fra Stiftelsen Helse og rehabilitering. Prosjektet er dokumentert i «Blaarudboka» som ble utgitt i 2007. Blaarud fikk i 2001 Stange kommunes kulturvernpris for restaureringsarbeidet.

Blaarud ble offisielt åpnet av biskop Rosemarie Køhn i 2001.
Blaarud ligger på et høydedrag og tilhørte Sanderud Sykehus. Hovedbygningen har et grunnareal på 180 m2 i to fulle etasjer. I tillegg er det kjeller under en tredjedel og loft med delvis full takhøyde. Det opprinnelige huset antas å være fra 1700-tallet og er bygget i flere etapper, enten der det står i dag, eller ved at de eldste delene er flyttet til nåværende bygning ved en senere utbygging. Under restaureringsarbeidet fant man årstallet 1848 hugget inn i en tømmerstokk i veggen mot øst. Dette kan således være første byggetrinn på nåværende bygning som ble påbygget i 1907. Stabburet ble klargjort til musikkrom og sto ferdig i 2017.

Stiftelsen Blaarud ble grunnlagt i 1999, etter initiativ fra venneforeningen Blaaruds Venner, og er en idéell stiftelse. Formålet med stiftelsen er å skape et fristed for mennesker med psykiske utfordringer og et sted for kreativ virksomhet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss