Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3775 Østfoldmuseene, avd. Storedal Kultursenter - Totalrestaurering av lydskulpturen «Ode til lyset»

fikk på styremøtet 5. juni 2018 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Storedal Kultursenter ble grunnlagt i 1970 av den synshemmede kunstneren Erling Stordahl. Han var kjent for sitt mangeårige arbeide for idretts- og helsefremmende tiltak for funksjonshemmede både i inn- og utland. Erling Stordahl var også forkjemper for de funksjonshemmedes opplevelse av natur, kunst og kultur. På sin farsgård i Skjeberg utenfor Sarpsborg bygget han opp Storedal Kultursenter som er spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede. Foruten et kulturhus inneholder senteret en sansehage med ca. 200 forskjellige busker og planter, helleristnings-utstilling og den kjente lydskulpturen «Ode til lyset» laget av billedhuggeren Arnold Haukeland med klanger komponert av Arne Nordheim.

Lydskulpturen fremstiller to personer som står tett sammen med «armer» som strekker seg mot solen og lyset. Mellom seg har de et stålspir og rundt seg en krans. Lydskulpturen er 19,5 meter høy og har 26 høyttalere som er montert i spiret og kransen og to basshøyttalere gravd ned i bakken. Fra høyttalerne kan man høre mørke og lyse klanger som symboliserer kampen mellom lys og mørke, godt og ondt i menneskesinnet. Klangene fordeler seg oppover og nedover i spiret og rundt kransen, slik at de synshemmede kan fornemme skulpturens form. Klangene kommer fra en datamaskin med et spesialskrevet dataprogram som påvirkes av lyset utenfra gjennom en lysmåler som gir signaler til datamaskinen. Når det er mørkt er lydskulpturen stille. Lydskulpturen sto ferdig i 1968. Selve lydskulpturen har nå stått i snart 50 år og nå kreves en omfattende restaurering.

Lydskulpturen er unik og kjent utover landets grenser, og den fremstår som et sjeldent kunstverk, skapt av to av de mest anerkjente kunstnere i Norge. Til Storedal Kultursenter kommer hvert år flere tusen mennesker for blant annet å oppleve lydskulpturen som er hovedattraksjonen i senteret. I fjor ble det for første gang satt opp en teateroppsetning om grunnleggeren Erling Stordahl. Storedal Kultursenter feirer 50 årsjubileum i 2020. Målsettingen er derfor at lydskulpturen skal stå ferdig restaurert til jubileet.

https://ostfoldmuseene.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss