Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3777 Stiftelsen til ivaretagelse av Fridtjof Sundts Musikkhall og Kjeglebane - Brannsikring

fikk på styremøtet 5. juni 2018 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Stiftelsen til ivaretagelse av Fridtjof Sundts Musikkhall og Kjeglebane på Skorpo er nylig stiftet i 2018. Det trengs å starte arbeidet med fremføring av vannledning og installasjon av brannskap med brannslange inne i Fridtjof Sundts Musikkhall og Kjeglebane fra 1916.

Fylkeskonservatoren uttaler blant annet: Bygningen og anlegget rundt har et stort behov for vedlikehold og reparasjoner av råteskader. Skjærgården sør for Bergen var et viktig rekreasjonsområde med lyststeder for kjøpmennene på Vestlandet i første del av 1900-tallet. Skipsmegler Fridtjof Sundt oppførte i 1915-1916 et stor kompleks med mange bygninger og hageanlegg på Skorpo. Det var parkmessig opparbeiding av et større område på øya med stier, murer og ny vegetasjon og et stort feriested. Det ble bygget havn, sjøhus og badehus. Videre en rekke andre bygninger knyttet til driften av eiendommen.

Sundt, som var velstående, var aktiv med personlig engasjement, og støttet Bergens musikkliv finansielt. Det viktigste kulturminnet som er knyttet til eiendommen på Skorpa er en stor musikkhall med kjeglebane. Bygningen og de nære omgivelsene er lite endret siden byggeåret. Sundt døde i 1922 og etter dette har eiendommen tilhørt «Det norske postmandsforbund» og benyttet som konferanse- og feriested for postfunksjonærer. Av bygninger fra Sundts tid er det Musikkhallen med Kjeglebane som står igjen på Skorpo. Bygningen ble regulert i 2008 til bevaring i reguleringsplanen for Os kommune.

Fylkeskonservatoren kjenner ikke til andre anlegg av denne typen i Norge, og mener at musikkhallen og kjeglebanen er et kulturminne som kan ha nasjonal interesse.

Stiftelsen til ivaretagelse av Fridtjof Sundts Musikkhall og Kjeglebane har som mål å sette dette kulturminnet i stand.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss