Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3805 Kvamskleivas venner - «Prosjekt Kvamskleiva»

fikk på styremøtet 5. juni 2018 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Da den Bergenske Kongeveg ble anlagt mellom Oslo og Bergen på slutten av 1700-tallet gikk ruten med båt over Vangsmjøsa, ikke over Kvamskleiva. Men ganske snart begynte man å legge planer for passering av dette bratte, steinfylte terrenget. I 1808 åpnet det spektakulære veipartiet vi i dag kjenner som Kvamskleiva.
Kvamskleiva var både en berømt og en beryktet del av Den Bergenske kongeveg, mye omtalt i reiseskildringer på 1800-tallet. Vegen var fryktelig bratt, og mang en reisende må ha vært skrekkslagen. Da maleren I. C. Dahl kom hit med kalesjevogn i 1844, måtte det fire hester til for å dra den opp bakken. I 1862 ble Kvamskleiva tatt ut av bruk og erstattet av ny veg langs Vangsmjøsa.

Kongevegen over Filefjell er i dag et veihistorisk kulturminne av høy nasjonal verdi, og både historisk og opplevelsesmessig er Kvamskleiva en at de viktigste parsellene langs denne vegen. Kongevegen fra «Neset» til Søndrol i Vang er et start/endepunkt for den 10 mil lange Kongevegen over Filefjell mellom Lærdal og Vang. Kongevegstrekningene har i flere år vært viktige kulturminner, spesielt Galdane og Vindhella i Lærdal har hatt stort fokus. Kongevegen over Filefjell i 2014 fikk «Vakre Vegers Pris» av Statens Vegvesen og i 2017 EUs kulturminnepris «Europa Nostra Awards».

Målet er nå å fullføre det påbegynte restaureringsarbeidet av Kvamskleiva. Vegen er fundamentert med tørrmuring i den bratteste delen av kleiva og det er her murene nå er i ferd med å rase ut og må derfor demonteres og bygges opp på nytt. Alle arbeidene må utføres etter «strenge antikvariske prinsipper» slik at Kvamskleiva kan framstå som en kulturhistorisk perle i Kongevegsammenheng. Ved siden av å ta vare på unik veghistorie, vil en gjennom dette prosjektet få et naturlig start/endepunkt for hele Kongevegstrekningen mellom Lærdal og Vang. Kongevegen har i årevis vært benyttet av så vel barnehager og skoler som turister og bofaste, men vegen har vært dels risikabel og dels dårlig framkommelig pga. ødelagte murer, grøfter og stikkrenner.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss