Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3859 Norsk Folkehjelp Hå - Anskaffelse av en KO-vogn (mobil kommandovogn)

fikk på styremøtet 5. sept. 2018 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Norsk Folkehjelp Hå er et nystartet lag og er Norges raskest voksende lokallag i Norsk Folkehjelp. Siden oktober 2017 er vi blitt 363 medlemmer 30-40 aktive, resten er støtte-medlemmer. Visjonen er å bli den foretrukne leverandør av sanitet/beredskap for kommuner og redningssentralene. Tildelte primærområdet fra Norsk Folkehjelp sentralt er Rogaland og Agder. Inntektsgrunnlag er frivillig arbeid, dugnader og leveranse av førstehjelpskurs.

Gjennom tidene har frivillige organisasjoner vært grunnpilaren i den norske rednings-tjenesten gjennom søk og redning. Behovet endres i trå med utviklingen i samfunnet. Tidligere var det «vanlig» at frivillige var på søk etter savnede i fjellet. Nå er det urbane behovet mindre, mens behovet i lavlandet blir stadig økende. Nå er behovet størst i områder der demente og psykisk ustabile personer ikke er i stand til å ta vare på deg selv.

De endrede behov i samfunnet medfører utfordringer ifm. ledelse av søk/ redningsaksjoner. Den formelle ledelse av ettersøk skjer gjennom politiet i tett samarbeid med frivillige; eks. Norsk Folkehjelp. Ved å anskaffe en «KO-vogn» (mobil kommandovogn) kan lokal redningsledelse organisere og lede søk og redningssituasjoner/beredskapssituasjoner der behovet finnes.

En KO-vogn er et mobilt koordineringspunkt for operasjonen som utføres. Vognen er en flyttbar brakke som innredes med flere arbeids/kontorplasser der ledere jobber tett sammen. Dette omhandler strategiske valg, sambands/kommunikasjons muligheter, geografisk oversikt der mannskapene styres fra, digitalt kartverk, nødnett osv.

I dag har samvirkebehovet mellom brann, helse, politi og frivillige et stadig økende fokus på samfunnsberedskap. Hendelser med samvirke gjennom miljøkata-strofer, flom, større branner gir større og nye behov for koordinering.
Den største nytteverdien er at ledelsen kan etablere seg tidlig i aksjonen på egnet sted.

I dag organiseres ofte søk/redningsaksjoner fra en politibil eller annet begrenset sted med dårlige lys og arbeidsforhold. KO-vognen er tenkt disponibel der behovet finnes. Dvs. ved anskaffelse blir Norsk Folkehjelp Hå «eier» av vognen, men den stilles til rådighet for resten av regionen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss