Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3863 Veteranskibslaget Stavenes - Legging av tredekke akter på D/S Stavenes

fikk på styremøtet 5. sept. 2018 i Stiftelsen UNI kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt

D/S Stavenes står på Riksantikvarens verneliste, og er et av svært få ruteskip fra forrige hundreårsskifte som er bevart i dag. Fartøyet er det eneste dampskipet som er igjen fra Nordre Bergenhus Amts Dampskibe/Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane sin store flåte.

Flåten var en viktig pioner i utviklingen av dampskipstrafikken i Norge. I 68 år gjorde D/S Stavenes tjeneste i de fleste av Fylkesbaatenes ruter. Riksantikvaren vektlegger at Stavenes nå blir bevart i sitt opprinnelige miljø og at skipet vil inngå i sin opprinnelige geografiske og historiske sammenheng.

Å restaurere en dampbåt fra 1904 etter antikvariske retningslinjer er krevende og kostbart. At det i det hele tatt lar seg gjøre å restaurere «Stavenes», og tross alt beholde så mye av originalt stål, skyldes at båten var sterkt og solid bygget ved Bergen Mekaniske Verksted.

D/S «Stavenes» blir svært sentral i forbindelse med det store veteranskipsarrangementet Fjordsteam Bergen 2018, 2. – 5. august, der det ventes hundretusener med tilskuere. Bl.a. har 20 engelskmenn med kjennskap til båten da den var i England 1973 - 1991, meldt sin ankomst og vil overrekke en ny skipsklokke til erstatning for den som ble stjålet da båten gikk ut av rute i 1972.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss