Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3883 Askøy Kystlag - Restaurering av JOM, motorisert Oselver

fikk på styremøtet 5. sept. 2018 i Stiftelsen UNI kr. 30.000 til ovennevnte prosjekt

«JOM» er en fiskeriregistrert, motorisert oselverseksring som befinner seg i Askøy kommune i Hordaland. Båten er opprinnelig bygget på Drange i Lysefjorden rundt 1935. Båten er utstyrt med fiskebrønn, har fiskerinummer, og har bl. a. vært brukt til å frakte levende fisk for salg ved Fisketorget i Bergen.

Askøy kystlag har de senere årene arbeidet med å dokumentere historien til båten. Det er gjennomført intervju med Martin Træet («M» i «JOM» er Martin, de andre er Joakim og Olai). Historikken til båten er blant annet publisert som artikkel i Årebladet, publikasjonen til Hordaland fylkeskystlag.

«Jom» er et godt eksempel på en motorisert seksring, som det fantes en del av på 50 og 60 tallet. Det er imidlertid svært få igjen av disse båtene, og spesielt båter som har en så veldokumentert historikk.

Askøy kystlag har lagt ned mye dugnadsarbeid med båten allerede, og mye av det gjenstående arbeidet vil også bli gjort på dugnad. Man velger imidlertid å sette bort de mest kompliserte trearbeidene til Oselvarverkstaden for å sikre at dette blir gjort av fagfolk.

Askøy kystlag har klart å finne en identisk motor som den som opprinnelig ble montert i båten på 50-tallet. Denne er kjøpt inn med hjelp av økonomisk støtte fra Askøy kommune.

Det er svært få små åpne båter som står på riksantikvarens liste. Vedlagt søknaden følger to anbefalinger fra kompetent hold: Hordamuseet som har den største samlingen åpne båter på Vestlandet, og fra «Oselverguru» og forfatter av «Oselvar – den levande båten», Kjell Magnus Økland. Begge instanser vurderer båten som verneverdig, og anbefaler at båten settes i stand.

Oselvarverkstaden har vurdert båten til å være et godt emne for restaurering.
Båten skal settes i stand slik den så ut, og slik den var utstyrt tidlig på 50-tallet. Den vil aktivt bli brukt i formidling av kystkultur på Askøy og omegn.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss