Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3914 Vestnorsk kulturakademi - Bygging av smie

fikk på styremøtet 18. oktober 2018 i Stiftelsen UNI kr. 120.000 til ovennevnte prosjekt

Vestnorsk kulturakademi og Bygningsvernsenteret Voss/Hardanger har lenge hatt et ønske om å få opprettet en smie i tilknytning til sin aktivitet på Tvildemoen i Voss kommune. De får stadig spørsmål om det finnes tilgang på smier i området og om hvorledes dette håndverket kan bli ivaretatt. Etter at det ble opprettet en smedlinje i Odda, har interessen og etterspørselen tatt seg opp.

De ønsker at smia skal kunne brukes til kursvirksomhet og kompetanseheving og ellers ivareta håndverket på Voss og i området rundt. Det er videre et viktig motiv at prosjektet skal kunne skape en kunnskapsbase for arbeid innen gammelt håndverk og smedhistorie.

Bygningsvernsenteret tenker å bruke alle arbeidsprosesser som skal til for å sette opp smia, satt inn i en kursrekke som starter fra bunnen av med tørrmurt grunnmur, videre vil selve smie-bygget bli oppført i laft og tekket med skifer eller torvtak.

Deretter kommer innredningen i selve smia til å bli gjennomført med oppbygging av alt det nødvendige utstyr og arrangement som trengs i ei smie.
Det er ved å gjennomføre kompetansehevende praktisk lærdom en kan ha håp om å føre kunnskapen videre.

I den aktuelle kursrekken vil følgende håndverkskunnskap/kurs komme inn. Her kan det nevnes følgende kurs:
1. Kurs i Tørrmuring.
2. Kurs i Lafting.
3. Kurs i Dør og Vindusproduksjon, samt Kurs i vindusrestaurering.
4. Kurs i Never og Torvtekking, samt kurs i Neverlosting.
5. Kurs i Tekking med skifer.
6. Kurs i Muring av Grue/Esse/ildsted.
7. Kurs i Legging og tilvirking av kubbgulv.

Smia ønskes reist på egen tomt på område til Vestnorsk kulturakademi.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss