Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3923 Norsk Kulturarv - "Ta et tak 2019/20"

fikk i styremøte 18. oktober 2018 til sammen kr. 6,5 mill. til ny to-delt aksjon for 2019/20. Til 1) Uthus i nord; kr. 2,8 mill. og til 2) Tradisjonell "Ta et tak"-aksjon; kr. 3,7 mill.

I styremøte 11. juni 2019 fikk de ytterligere kr. 1.120.000 til 1) Uthus i nord

Norsk kulturarv søkte om midler til å sette i gang ny «Ta et tak»-aksjon i løpet av 2019. Denne gangen til en to-delt aksjon:

1. – «Uthus i nord» Etter hvert som jordbruket har endret seg er flere og flere av bygningene på gårdene gått ut av bruk. Resultatet er et stadig økende forfall på bebyggelsen.

I 1993 ble en evalueringsrapport utarbeidet på Røros av ICOMOS for Riksantikvaren. Denne var et viktig innspill for "Uthusprosjektet" på Røros. 1 1996 ble arbeid på de første uthusene utført, og siden den gang har prosjektet pågått kontinuerlig. Siden 1996 har Uthusprosjektet utført ca. 400 prosjekter i verdens-kulturminnet Røros.

Prosjektet ble i 2015 premiert med EUs kulturminnepris/ Europa Nostra Awards.
I juli besøkte Norsk Kulturarv, sammen med Kulturminnefondet, Kåfjord kommune i Troms, i håp om å bevare flere kulturminner der. Kåfjords ordfører gikk ut i NRK, med forslag om en nasjonal offentlig finansiering for å fa fjernet en del av de gamle og falleferdige fjøsene i kommunen. Etter en uttalelse fra Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet, på NRK Radio om mulighetene til å heller redde disse kulturminnene, var ikke veien lang til at kontakten mellom kommunen og Kulturminnefondet ble opprettet. Det er nå tent et håp om å bevare flere kulturminner i Kåfjord.

I sammenheng med neste «Ta et tak»-aksjon, er det ønskelig å lansere Stiftelsen UNI og Norsk Kulturarvs «Uthusprosjekt» i Nord-Norge ved at en vesentlig del av det omsøkte beløpet blir øremerket uthus i de tre Nordlands-fylkene.

2. Tradisjonell «Ta et tak»-aksjon Det er ønskelig også å kjøre i gang en ordinær aksjon for resten av landet.

Den ordinære "Ta et tak" -aksjonen 2019/20 skal ha følgende fokusområder:
- Støtte til skadeforebyggende tiltak på både våningshus- og driftsbygninger over hele landet, men også andre verneverdige bygninger og anlegg vil kunne komme i betraktning for støtte for å hindre forfall og skade.

http://www.kulturarv.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss