Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3947 Norsk Luftfartsmuseum Bodø - Museumsmagasin - Sanering av asbest

fikk på styremøtet 5. des. 2018 i Stiftelsen UNI kr. 150.000 til ovennevnte prosjekt.

Norsk Luftfartsmuseum eier en fredet hangar (Hangar 9) ved Bodø Flystasjon som benyttes som magasin for fly og andre luftfartsrelaterte objekter. Samlingen inneholder gjenstander med asbest som de ønsker å kartlegge og sanere.

Teknisk konservator har funnet gjenstander der asbest er brukket opp og partikler trolig er frigjort. I tillegg finnes det gjenstander som kan avgi radioaktiv stråling. Risikoomfang av farlige stoffer og stråling er ukjent. Museet har av den grunn valgt å stenge Hangaren inntil tiltak som sikrer forsvarlig HMS er utført.

Hangaren med et areal på 1.800 m2 er full av ulike typer gjenstander som er samlet i et samarbeid mellom museum og frivillige rundt i Norge. En del materiale er registrert, men det mangler god oversikt over samlingen.
Etter at sanering av asbest, radioaktiv stråling og evt. andre farlige materialer er utført, kan Hangar 9 gjenåpnes for videre arbeid – med håndtering av gjenstander, rydding, registrering og konservering. Samlingen kommer dermed samfunnet til nytte slik den er ment å skulle være.

For å komme videre ønsker de å gjennomføre et prosjekt med kartlegging og sanering av asbest. Norsk Luftfartsmuseum har ikke de nødvendige midler og kompetanse til å påta et så komplisert og spesialisert oppdrag på egen hånd. De er avhengige av å bruke spesialister utenfra og trenger økonomisk støtte for å få dette til.

Dette er et spesialisert oppdrag der hensynet til forsvarlig håndtering av museumsgjenstander også skal ivaretas.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss