Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3950 Herøy Kystmuseum - Sunnmørsjekta «Anna Olava» - Bygging av jektenaust

fikk på styremøtet 5. des. 2018 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt

Herøy Kystmuseum er en avd. i Stift. Sunnmøre Museum.

Kystmuseet ligger på en liten øy ved kystleia, som bærer navnet Herøy. Øya har hatt en sentral plass i regionen i over 1000 år. Her var det kirkested med gildestue i middelalderen, prestegård og handelssted. Museet i dag ligger i det gamle handelsstedet fra 1800-tallet med ulike bygninger, interiør, fiskeredskaper og båter.

Fartøytypen jekt har hatt en viktig funksjon for lokalsamfunnet på Sunnmøre gjennom en lang periode av historien fra mellomalderen og fram mot år 1900. Museene har sett det som en stor oppgave og kunne formidle denne viktige delen av lokalhistorien.

Det er ikke tatt vare på et eneste eksemplar av denne typen fartøy.

På grunnlag av funn av gamle jektebord og bånd har båtbygger og båtforsker, Saxe Bjørkedal i samarbeid med Professor dr. philos Arne Emil Christensen, klart å rekonstruere en sunnmørsjekt på tegnebordet og i modell. Herøy Kystmuseum fikk deretter bygd en jekt i full skala vinteren 1999/2000.

Etter flere års bruk og oppbevaring «under åpen himmel» hadde jekta behov for rehabilitering. Dette ble utført på faglig god måte i 2017. Fartøyet er nå i god stand, men trenger en god plass for opplag i vinterhalvåret kombinert med tilrettelegging for formidling. Etter tradisjonen ble sunnmørsjektene satt i naust om vinteren. I følge denne tradisjonen har Herøy Kystmuseum planlagt et naust for «Anna Olava» i tilknytting til museumsanlegget i Herøy. Det planlagte bygget skal i tillegg til naust for «Anna Olava» på 126 kvm også inneholde et formidlingsrom om jekta på 41 kvm. Nybygget har fått en god utforming og plassering i landskapet.
Møre og Romsdal fylkeskommune, vurderer Sunnmørsjekta «Anna Olava» som viktig for formidling av Sunnmøres historie. Det unike fartøyet bør tas godt vare på og være best mulig tilgjengelig for allmennheten.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss