Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3958 Sandefjord Røde Kors - Kjøp av en Sonar

fikk på styremøtet 5. des. 2018 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt

Sandefjord Røde Kors har drevet båttjeneste i over 30 år. Sammen med UNI og flere andre sponsorer fikk de skaffet nok midler til å kjøpe en ny redningsbåt sommeren 2017. Redningstjenesten langs kysten i Norge er god og dykkere er en stor resurs, men hvis en ikke kjenner lokasjonen, er det et nesten umulig prosjekt å være raskt på funnstedet.

På større områder søkes det først på overflaten med sonar, før «Video-kameraet» ROV brukes til en nærmere visuell inspeksjon og identifikasjon av objektet. ROV innebærer at oppdraget kan utføres på en rask, sikker og kostnadseffektiv måte. ROV brukes til å planlegge dykk i farlige områder, og for å søke gjennom området for å spare dykketid. Det finnes mange eksempler på at ROV raskt har funnet drukningsofre som dykkere har lett etter i dager eller uker uten resultat. Ettersom man ofte støter på mørkt, kaldt vann med dårlig sikt, er det viktig å ha en utholdende maskin som kommer raskt i vannet og skanner søkeområdet med sonar. Med ROV-kameraet er det fort gjort å bekrefte eller avkrefte om det er riktig objekt som gir utslag på sonaren. ROV kan bli i vannet så lenge som nødvendig og «fly» nær bunnen uten å virvle opp bunnslam som ødelegger sikten. Dykkeren kan dermed bruke dykketiden sin mest mulig effektivt på berging av objektet.

Sonar og ROV brukes ikke av noen frivillige organisasjoner i Norge, kun av forsvaret og noen private aktører. Med så begrensede brukere blir timeprisen dyr og dessverre har alle leteaksjoner sin prislapp.

Sandefjord Røde Kors har vært i kontakt med Svenske sjøpolisen som har en egen Sonar-gruppe. Fra dem har de fått erfaring med bruk av slikt utstyr. De har god erfaring og kan vise til mange funn med dette utstyret.

Sandefjord Røde Kors har som mål å bli best på søk med Sonar og ROV i sør Norge. Utstyret er portabelt så de kan operere fra hvilken som helst båt og har da større rekkevidde med utstyret.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss