Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3972 Norsk Folkemuseum - Gjenreisningshus - Sikring

fikk på styremøtet 5. des. 2018 i Stiftelsen UNI kr. 500.000 til ovennevnte prosjekt.

Norsk Folkemuseum ble stiftet i 1894 og er landets største kulturhistoriske museum Museet har fra 1950-tallet hatt ansvar for stadig flere museer og anlegg. De viktigste av disse er Bogstad Gård, Ibsenmuseet, Bygdø Kongsgård, Eidsvoll 1814 og Norsk Maritimt Museum. Da stiftelsen Norsk Folkemuseum overtok ansvaret for Norsk Maritimt Museum, ble Norsk Folkemuseum skilt ut som en egen avdeling med ca. 60 fast ansatte for å ivareta forvaltning og videreutvikling av «det gamle folkemuseet». Museet hadde i 2017 mer enn 314 000 besøkende og forvalter 180 antikvariske bygninger og mer enn 200 000 gjenstander. Museets hovedmål er forskning, forvaltning og formidling av liv og levekår i Norge fra 1500 og til i dag.

Norsk Folkemuseum viser liv og levekår i Norge fra reformasjonen og fram til i dag, men nordnorsk kultur er i bare liten grad representert i samlingene og ikke i Friluftsmuseet.
Norsk Folkemuseum er derfor i ferd med å inkludere det nordlige Norge i museets samlinger ved å oppføre et gjenreisnings hus og et fjøs fra Finnmark. Den enhetlige gjenreisningsbebyggelsen i Nord-Troms og Finnmark er knyttet til hendelsene under 2. verdenskrig, da store deler av den gamle bebyggelsen ble utradert.
Gjenreisningshuset bærer viktige fortellinger om liv og levekår i Norge i nyere tid.

Det er ønskelig å vise hus fra ulike tidsperioder men spesielt fra etterkrigstida og etterkrigsbebyggelsen. Det er dessuten få hus bevart fra tida før 1944 i Finnmark og Nord-Troms, som er det området i Norge som ble sterkest berørt av den tyske okkupasjon under 2. verdenskrig. I krigens sluttfase brukte den tyske okkupasjonsmakten den brente jords taktikk for å hindre de russiske frigjøringsgruppene i å rykke fram, og mer enn 11 000 hus ble ødelagt.

I nært samarbeid med institusjoner og med lokalbefolkningen i Porsanger, har Norsk Folkemuseum flyttet et bolighus fra Olderfjord og et uthus fra Indre Billefjord til museet hvor de danner kjernen i Finnmarksplassen. Ingen av disse husene kunne bevares der de sto, og ville trolig blitt revet.

Samarbeidet og engasjementet fra lokalbefolkningen har også ført til at flere kulturhistorisk verdifulle gjenstander, som ble gravd ned før tvangsevakueringen og som derfor overlevde brenningen, nå kommer til museet.
Husene er under oppføring og klargjøres for innredning og åpning i 2019. Da fyller Norsk Folkemuseum 125 år og det er 75 år siden Øst-Finnmark fikk sin frihet etter den tyske okkupasjonen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss