Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4007 Lillehammer Kunstmuseum får økonomisk støtte til sikring av malerisamling

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 6. februar 2019 besluttet å innvilge
kr. 500.000 til ovennevnte prosjekt

Lillehammer Kunstmuseum (LKM) ble etablert som stiftelse i 1994. I stiftelsen inngår den 67 år gamle institusjonen Lillehammer Bys Malerisamling. Fra 1.4.2018 er LKM konsolidert inn i Stiftelsen Lillehammer museum (SLM) som egen avdeling.

LKM’s faste samling består av norsk billedkunst fra 1800-tallet og fram til i dag. Det er regnet for et av landets mest betydelige kunstmuseer, med spesielt viktige og representative kunstverk fra 1820-1930-tallet. Museet viser også skiftende utstillinger av norsk og internasjonal kunst.

I forbindelse med OL' 94 ble Lillehammer Bys Malerisamling sammen med Maihaugen og Kulturhuset Banken, utpekt som en hovedarena for kultur. Snøhetta Arkitektur og Landskap A/S fikk i oppdrag å tegne det nye museumsbygget og kombinere det med Erling Viksjøs bygning fra 1963. Museet disponerer nå samlet et utstillingsareal på 1600 kvm. Den eldre bygningsdelen rommer utstillinger av den faste samlingen, mens man i det nye påbygget viser temporære utstillinger. I uterommet mellom bygningene har skulptøren Bård Breivik utformet en kunsthage av granitt, skifer og vann.

I løpet av de siste 30 årene er samlingen styrket ved enkelte betydelige donasjoner og ved innkjøp som i hovedsak har konsentrert seg om samtidens kunst. Museet står nå midt oppe i en vekstsituasjon. I 2016 kom et nytt tilbygg, denne gang bak kinoen, også tegnet av Snøhetta.

Bygningene eies av Lillehammer Kommune, men driftes og forvaltes av Stiftelsen Lillehammer museum. Arbeidet med å kartlegge klimatiske forhold i utstillinger og magasiner er startet og man ser at tilstanden i de to eldste byggetrinnene fra 1963 og 1994 ikke lenger tilfredsstiller de krav som gjelder for å oppbevare kunst på en forsvarlig måte og tiltak må treffes raskt. Slik situasjonen er pr i dag er det ikke mulig å låne inn aktuell kunst til museet ut fra de faktiske forhold.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss