Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4025 Stiftelsen Norsk Institutt for kulturminneforsking (NIKU) får økonomisk støtte til samhandling mellom regional og nasjonal kompetanse i krisesituasjoner

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 6. februar 2019 besluttet å innvilge
kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

I sitt arbeid med FORK (Forum for kriseberedskap og restverdiredning for kunst og kulturminner) har Riksantikvaren sammen med bl.a. KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) satt fokus på behovet for beredskap i kirkene ved en eventuell ekstremhendelse som brann, flom eller vannlekkasje.

Riksantikvaren har også utgitt en redningsplan for kirker, samt arrangert flere konferanser og fagseminarer på feltet. KA arbeider kontinuerlig med faglig oppdatering av forvalternes kunnskap om kirkebyggene i en ekstremsituasjon, de inviterer kirkelige fellesråd til samlinger og arrangerer fagdager. Et eksempel på dette er fagdagen for kirketjenere om restverdiredning og forebyggende arbeid som ble arrangert i april 2018.

NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) har gjennom sitt arbeid med bevaring og konservering av kirkekunst tatt del i dette arbeidet og har deltatt på nasjonale og internasjonale konferanser om beredskap og restverdiredning. NIKU har bistått i utførelse av krisehåndtering av gjenstander og bygninger etter brann og flom, og var også med på å utarbeide Riksantikvarens pilotprosjekt om kulturminner og klimaendringer. NIKU har også arbeidet med å utvikle en metodikk for å vurdere stavkirkers skaderisiko i et endret klima.

Fra 2019 satser Forskningsrådet på forskning og utvikling knyttet til brannsikkerhet, og målet deres er å gi en mer effektiv brannsikkerhet gjennom mer kunnskapsbaserte tiltak. Dette vitner om et bredt nasjonalt ønske om forbedret og mer effektivt brannvern i Norge. Her er NIKU med i et samarbeidprosjekt under utvikling.

Tidligere øvelser på beredskap i slike situasjoner viser viktigheten av å ha forberedt mulige scenarier og tiltak i forkant, ha en klar rollefordeling og kunnskap om hvem som skal kontaktes.Prosjektet vil kaste lys over hvordan man i kraft av ulik fagkompetanse og ulikt ståsted i forvaltningen kan fordele ansvar og samhandling mellom det regionale og det nasjonale nivå for kulturminnenes gode, og sikre effektivitet og hensiktsmessig innsats når en krisesituasjon oppstår. Det er erfart at selv om det er gjort mye arbeid med kriseberedskap og restverdiredning for kunst og kulturminner, så er det mye som kan bli bedre når det kommer til dialog, samhandling, felles forståelse og definerte ansvarsområder, samt en politisk og økonomisk forankring.

Hovedmålet for prosjektet er å tilrettelegge for effektiv og smidig beredskap i krisesituasjoner ved å kombinere nasjonal og regional kompetanse. På denne måten vil kulturminner i form av kirkeinteriør og gjenstander sikres på best mulig måte. Dette gjøres ved kartlegging av gjenstander og organisering av tiltak, samt øvelse på evakuering av gjenstander.

Prosjektet vil også gi mer kunnskap om praktiske løsninger som oppheng av gjenstander i kirker og bidra til økt kunnskap om ulike behov når uhellet er ute.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss