Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4048 Bjørnsgard ANS får økonomisk støtte til diverse sikring

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. april 2019 besluttet å innvilge kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt.

Bjørnsgard leies i dag ut til forskjellige selskaper som åremålsdager, konfirmasjoner og firma arrangementer. Husene som brukes er Østerdalsstuen med plass til 43 personer, Teige med plass til 15 personer og Årestuen hvor det som regel serveres aperitiff og historien om Bjørnsgard.

Bjørnsgard ble kjøpt fra Oslo kommune i 1988 av Knut Kloster og de tre brødre Raabe som er barnebarn av Anton Raabe. Stedet ble umiddelbart istandsatt, åpnet for allmenheten og man inviterte gjester til lukkede selskaper på Bjørnsgard. Siden har Bjørnsgard blitt drevet som et bevertningssted og har hatt kjente internasjonale gjester foruten konge og regjering på besøk. All inntekt fra driften går til vedlikehold av Bjørnsgard.

I 1930 kjøpte Anton Raabe tomten ved Bogstadvannet i Sørkedalen i Oslo kommune hvor han planla å sette opp en skihytte for seg og sin familie. Han var utdannet lege og arbeidet som kirurg, men var i tillegg svært opptatt av historie og norsk kultur. Derfor fikk han fatt i en gammel tømmerstue som ble flyttet og satt opp på en knaus på tomten. Ytterligere 18 gamle bygninger flyttet til Bjørnsgard i perioden 1938-1945. Det viktigste kriteriet for ham når han valgte ut hvilke hus han skulle flytte var at de allerede stod til forfalls og ville gå tapt om ingen foretok seg noe. Dernest valgte han de bygningene han oppfattet som antikvarisk mest verdifulle. Anton Raabe bosatte seg på Bjørnsgard i 1939. I 1945 giftet han seg med skuespillerinnen Tore Segelcke. I 1947 bestemte ekteparet Raabe/Segelcke seg for å opprette stiftelsen Bjørnsgard slik at staten kunne overta samlingen etter deres død. Det ble isteden Oslo kommune som tok over i 1980. Kommunen har senere solgt Bjørnsgard og i dag er stedet i privat eie.

Teigestuen ble bygget i 1780-årene. Østerdalsstua er fra Dalsbygda, Os i Østerdalen og har en inskripsjon fra 1608. Skihytta, også kalt Egnerstua eller Vinterstua kommer fra gården Egner i Sørum i Akershus og er angivelig fra 1650.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss