Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4075 Stiftelsen Vestre Bråte Bygdetun får økonomisk støtte til restaurering av 10 originale vinduer

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. april 2019 besluttet å innvilge kr. 40.000 til ovennevnte prosjekt.

Vestre Bråte bygdetun er unikt i og med at det ikke består av bygninger som er flyttet dit, men er et opprinnelig og bevart gårdstun med bygninger, tun, hage og parkareal, slik disse ble bygget, anlagt og utviklet fra midten av 1500-tallet og fram til slutten av 1800-tallet. Gården er nå eid av Stiftelsen Vestre Bråte bygdetun som fikk i oppgave å ta vare på tunet og drive det som bygdetun til beste for bygdas innbyggere. Stiftelsen har fulgt dette opp. Dette er gjort i samråd med antikvarer i Østfold Fylkeskommune.

Bygningene er meget gamle, men store og solid bygget. Låven som er fredet, er eldst. Den eldste delen av denne er bygget i 1560 (den 3. eldste låven i landet), og stall-delen på begynnelsen av 1800 tallet. Våningshuset er bygget i ca. 1740, bryggerhuset på begynnelsen av 1800-tallet og fjøset i 1890-årene. Til sammen gjør dette at Vestre Bråte Bygdetun med bygninger, innbo, hage og parkareal i stor grad ser ut som det gjorde på slutten av 1800- tallet.

Alle bygningene er meget godt vedlikeholdt, men en del vedlikehold på våningshuset er tvingende nødvendig.

I løpet av 2017-18 er 7 originale rokokko-vinduer i sørfasaden restaurert. To vinduer er istandsatt av originale deler som ble funnet på låven sammen med to karmer. Dette arbeidet ble støttet av Kulturminnefondet, Østfold Fylkeskommune, UNI-stiftelsen og Fortidsminneforeningen.

Fase 2 av restaureringen omfatter restaurering av 10 originalvinduer fra 1700-tallet i hovedhusets vestgavlvegg og nord-fasade.
Alle originalvinduer restaureres på eget verksted.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss