Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4098 Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl får økonomisk støtte til utskifting av stålplater for sikker drift

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. april 2019 besluttet å innvilge kr. 1.000.000 til ovennevnte prosjekt.

Seilskipet Statsraad Lehmkuhl er Norges største og eldste skværrigger med hjemmehavn i Bergen. Seilskipet Statsraad Lehmkuhl (SL) ble bygget i Tyskland i 1914, kom til Bergen i 1921. Har vært eiet og drevet av Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl siden 1977. De første tjue driftsårene til SL er kjennetegnet av sesongdrift, med noen måneders seiling om sommeren og nedbemanning og opplag de øvrige månedene. Mot slutten av 90-tallet blir det flere og flere oppdrag for skipet og hun får også utført noen store vedlikeholdsprosjekt.

I 2002 inngikk de avtale med Sjøkrigsskolen som startet lederopplæring for sine kadetter om bord med årlige tre måneders tokt. Hvert år siden 2002 har de seilt med skipet i høst/vintermånedene hvor de tidligere hadde ligget i opplag. Avtalen med Sjøkrigsskolen gjorde at Stiftelsen gikk inn i en ny æra med helårsdrift. I 2018 har SL i tillegg signert ny kontrakt med den nederlandske sjøkrigsskolen.

Gjennom en variert toktsesong er Statsraad Lehmkuhl fremdeles det seilskip i verden som gir seilskipsopplæring til flest unge mennesker med at de deltar som medseilere på seiltokt og får innføring og trening i å operere skipet.

Bakgrunn for søknad - avgjørende oppgraderinger før jordomseiling i 2021: De fleste stålplatene om bord er originale fra 1914 og de holder på med et langsiktig arbeid med gradvis utskifting og forsterking av stålet, hovedsakelig i skrog og spant.
De har to avgjørende dokkinger i 2019 og 2020 hvor stålarbeidet og andre nødvendige oppgraderinger må gjennomføres for å kunne iverksette det mest omfattende toktprosjektet i skipets over 100-årige historie; en 18 måneders jordomseiling fra september 2021 — april 2023.

Fokuset vil være på bærekraft og samtidig fremme norske (bærekraftige) interesser. Skipet skal brukes til forsking, formidling, utdanning, utvikling og i diplomatiets rolle med bl.a. høynivåmøter om bord. Tunge aktorer som UD, UiB, Havforskningsinstituttet, HVL, Marine Harvest, Fjordkraft, DNV-GL, Maritime Bergen, Rederiforeningen, Skuld og NHC, m.fl. er allerede med som samarbeidspartnere. Det skal være et nasjonalt prosjekt av internasjonal interesse og venter på snarlig avklaring om å kunne seile med FN-flagget på jordomseilingen, både i forbindelse med å bringe videre innholdet i den internasjonale havrapporten som legges frem i 2020 og at FN starter sitt havsatsingstiår i 2021.

Frem mot 2021 må de benytte tiden til å forberede og gjøre Statsraad Lehmkuhl «ship shape» for den store reisen. De seiler rundt 9 måneder i året og har dermed planlagt to dokkinger, hver av tre måneders varighet, fordelt på månedene oktober - desember i 2019 og 2020. De har en solid prosjektleder som skal følge dette opp til skipet kaster loss i 2021.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss