Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4330 Foreningen Ingeborg Refling Hagen kulturhus får økonomisk støtte til restaurering av vinduer og dører ved Fredheim

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt.

Istandsettinga av Ingeborg Refling hagens dikterhjem «Fredheim» tok til i 2016, etter at en nystiftet forening kjøpte huset i 2015. Formålet for foreningen er å bevare stedet musealt, og drive aktiv kulturformidling med utgangspunkt i Refling Hagens egen utadrettede kulturelle virksomhet. Etter at Refling Hagen døde i 1989, har huset i perioder vært stående uten vedlikehold, og har forfalt vesentlig. Huset er bygd i 1895, samme år som dikteren ble født. Det er et i utgangspunktet representativt sveitserstil-hus, med høy autentisitet. Innvendig har flere rom helt spesielle dekorasjoner, utført av Refling Hagens kunstnervenner. Av utførte bygningsmessige tiltak er takreparasjoner, som omfattet både reparasjon av råteskader, oppretting av forskyvninger i konstruksjoner, nye takbord og ny tekking. Yttervegger er tilbakeført.

Halvparten av gulvarealet er så langt tatt opp og gjenoppbygd med forsvarlig konstruksjon, isolasjon og oppvarming, den andre halvparten gjenstår.

En viktig del av det som gjenstår, er vinduer og dører. Disse skal restaureres av kyndig malermester. Anne Louise Gjør har allerede nedlagt et stort arbeid med de dekorerte stueveggene. Arbeidet er vanskelig å kalkulere fullt ut, og vil skje på timebasis. Gjør har stor erfaring med denne type arbeid. Det dreier seg om 16 vinduer og to ytterdører. Vinduene er av krysspost-typen, med ytter- og innervinduer.

Dørene er en dobbel verandadør og en enkel kjøkkendør. Vinduenes tilstand er slik at ingen trenger skiftes ut, men må skrapes grundig, delvis skiftes kitt på, og males på nytt.

Hedmark Fylkeskommune uttaler følgende: «I kommunedelplanen for Tangen er kunstnerhjemmet Fredheim med tilhørende eiendom avsatt som hensynssone for bevaring av kulturmiljø.»

Planen for restaurering av bolighuset er laget av restaureringshåndverker i samråd med Hedmark fylkeskommune, og innebærer en restaurering etter antikvariske prinsipper. Huset skal forsiktig tilbakeføres slik det var de seinere åra av Ingeborg Refling Hagens liv.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss