Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4337 Norsk Jernbaneklubb, Museet Gamle Vossebanen, får økonomisk støtte til sprinkelanlegg – 2. byggetrinn

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 500.000 til ovennevnte prosjekt.

Mens andre museer teller små gjenstander i glassmontre, står Museet Gamle Vossebanen overfor utfordringer i en betydelig annen størrelsesorden. En gjennomsnittlig gjenstand er 20 meter lang, 3 meter bred, 4 meter høy og veier 35 tonn! Museet Gamle Vossebanen eier eller disponerer mer enn 900 tonn lokomotiver og vogner, med en samlet lengde på nesten 600 meter. Derfor - der andre museer kan dele på magasinplass - trenger dette museet en større løsning.

Norsk Jernbaneklubb, stiftet 1969, er en frivillig organisasjon som arbeider etter ideelle prinsipper for å ivareta muséalt jernbanemateriell for bevaring for framtidige generasjoner og for å vise teknisk og kulturell utvikling i denne viktige del av samfunnet. Veterantoget på Gamle Vossebanen startet drift i 1992 etter 12 års arbeid. Det var fram til 2013 nedlagt en dugnadsinnsats på 223.000 timer. Stasjonsanlegget på Garnes ble fredet av Riksantikvaren i 2002. Gamle Vossebanen er en del av nasjonal verneplan for kulturminner ved jernbanen.

Damplokomotiv nr 255 er fra 1913 og teakvognene er fra perioden 1887-1954. Veterantoget kjører mellom Garnes og Midttun hver søndag i sommerhalvåret. NJK er medlem av Norsk museumsforbund, og European Federation of Museum & Tourist Railways.

Museet Gamle Vossebanen har i 20 år samlet inn penger og har nå klart å oppføre en magasinbygning for innendørs oppbevaring. Den første delen er oppført med sprinkleranlegg takket være tilskudd fra stiftelsen UNI. Magasinbygningen er nå utvidet med byggetrinn 2 – dette trinnet mangler ennå sprinkleranlegg.

Det delprosjektet som omsøkes gjelder sprinkleranlegg for brannsikring av det historiske jernbanemateriellet. Dette inneholder verksted og oppbevaring for historisk jernbanemateriell på det nasjonale kulturminnet Gamle Vossebanen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss