Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4343 Vest-Agder-museet får økonomisk støtte til restaurering av stabbur ved Kristiansand Museum

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt.

Vest-Agder-museet IKS er et kulturhistorisk museum som ved utgangen av 2018 bestod av tolv avdelinger lokalisert i Flekkefjord, Farsund, Hægebostad, Lindesnes, Mandal, Kristiansand, Vennesla og Tingvatn. Vest-Agder-museet er organisert som et interkommunalt selskap med formål å organisere innsamling, bevaring, dokumentasjon, forskning og formidling av kulturhistorien i Vest-Agder.

Kristiansand museum består av 40 antikvariske bygninger med byggeår fra 1584 (Nomelands loftet) til omkring 1900, hvorav flesteparten er fra 1800-tallet.
I tillegg er det to atskilte gårdstun; Setesdalstunet består av 10 inn- og uthus fra Setesdal og Vest-Agdertunet.

Vest-Agdertunet har 7 bygninger fra Vest-Agder. En komplett gård med stabbur fra Eiken, samt en skolestue, en fergebu og en badstue fra andre deler av fylket. Stabburet på Vest-Agdertunet ble bygget i 1860 og flyttet til museet i 1956.

Buret står på stabber av eik, med svillsteiner under. Det er kledd med panel utvendig med torvtak og torvtak. Stabbene har råteskader og svillsteinene har delvis sklidd ut. Bygningen står per i dag greit, men fundament og stabber bør repareres relativt raskt. Enkelte av stabbene er såpass dårlige og skjeve at en videre utvikling av skadene vil medføre store skader på stabburet.

I det sørøstre hjørnet er det en taklekkasje, dette bør også utbedres. Samtidig bør det sjekkes om hele taket bør legges om, det er en grunn til at det er begynnende lekkasjer også her.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss