Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4360 Stiftelsen Lingard Skuteminne får økonomisk støtte til brannsikring

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt.

På Gjeving, i Tvedestrand kommune, får nå en av landets største og fineste private sjøfartssamlinger nytt visningsbygg som trenger brannsikring. Det var Lyngørmannen Egil Bjørn-Hansen (1906-1984) som stod bak samlingen som viser et snitt av vår lange sjøfartshistorie, med vekt på seilskipsfartens betydning for Sørlandet.

Samlingen som består av over tusen unike gjenstander, en stor bildesamling, en verdifull kartsamling og en betydelig mengde arkivmateriale og bøker, har siden 1967 vært samlet i et spesialtegnet hus på Rota og har kun vært tilgengelig for besøk etter avtale.

I 2017 opprettet etterkommerne av Egil Bjørn-Hansen stiftelsen Lingard Skuteminne, og samlingen i sin helhet ble gitt i gave til stiftelsen. Gaven hadde en forsiktig estimert verdi på 8,5 millioner kroner og utgjorde åpningskapitalen til stiftelsen. Familien Bjørn-Hansen påtok seg også ansvaret for å reise et nytt formidlingsbygg på tomten til Lyngør Båtbyggeri, som Egil Bjørn-Hansen etablerte i 1945. Nybygget på over 400 kvadratmeter over to etasjer vil også huse Tvedestrand kommunes besøkssenter for Raet Nasjonalpark og en maritim storstue for bruk til foredrag, konserter og enkel bevertning. Bygget har en kostnadsramme på nesten 20 millioner og er hovedsakelig finansiert gjennom private donasjoner.

Stiftelsen Lingard Skuteminne er ikke konsolidert museum, men deltar i det faglige regionale nettverket for sjøfartshistorie, kystkultur og fartøyvern. Etableringen av det nye formidlingsbygget har vakt stor begeistring både lokalt og nasjonalt. Norsk Maritimt Museum og Aust-Agder Arkiv og Museum har ved flere anledninger besøkt samlingen og bidrar med faglig kompetanse og utlån fra deres samlinger. Støtte er også mottatt fra Aust-Agder Fylkeskommune, og Tvedestrand kommune leier en liten del av bygget til å huse deres besøkssenter for Raet Nasjonalpark.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss