Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4378 Stiftelsen Foldal får økonomisk støtte fra Stiftelsen UNI til reparasjon av bærende konstruksjoner ved Foldalbruket

Det ble i styremøte 28. august 2019 besluttet å innvilge kr. 242.000 til dette formålet

Kjøllefjord Kystlag ble opprettet 6.mars 1993 med formålet å berge fiskebruket Nils Foldal AS fra riving. Riksantikvaren ble kontaktet for om mulig å få hjelp derfra. Anlegget ble vedtaksfredet 8.apri1 1994, og i årene som fulgte har Kjøllefjord Kystlag gjort en formidabel dugnadsinnsats for å ta vare på anlegget.

Stiftelsen Foldal ble opprettet i 2003 og er en ideell stiftelse med det formål å ta vare på Foldalbruket, presentere lokal kystkultur, og sørge for at anlegget er åpent og tilgjengelig for publikum. Anlegget ble offisielt åpnet 05.05.2005. Fra 1.februar 2017 ble «produktet Foldalbruket» tatt opp som avdeling under Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS, med ansvar for drift av museum og overnattingsvirksomhet.

Stiftelsen Foldal er eier av anlegget og har ansvaret for restaurering, vedlikehold og brannsikring. Kjøllefjord Kystlag er en viktig del av Stiftelsen Foldal, og bidrar fortsatt med et betydelig antall dugnadstimer til restaureringsarbeid, og til videreutvikling av opplevelsen Foldalbruket.

I forbindelse med en tilstandsvurdering, august 2018, kom det fram alvorlige mangler i bærekonstruksjonene under trandamperiet og kaien. Bekymringene rundt dette resulterte i stor interesse for å undersøke tilstanden til resten av kai-arealet og fundamenteringen til bygningene som står delvis oppå dem. Her kom det frem at fundamenteringen under burekka var alarmerende dårlig, og hadde store mangler. Bl.a. lavvannsstenger manglet fullstendig. I tilstandsrapporten er deler av skadeomfanget omtalt som kritisk.

Halve burekka står på påler som ikke er pælet ned i grunnen, men står på steinfylling av ulik karakter. Andre del står på tørrmurt steinmur. Flere steder har grunnen blitt vasket vekk under pælene.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss