Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6049 Mjøsmuseet får økonomisk støtte til bygging av gjenstandsmagasin

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 17. oktober 2019 besluttet å innvilge kr. 1.000.000 til ovennevnte prosjekt

Det søkes om tilskudd til sikring av museets gjenstandssamling/bygging av gjenstandsmagasin.

Mjøsmuseet AS forvalter 30 000 museumsgjenstander på vegne av tre eiere; Foreningen Mjøssamlingene på Minnesund, Toten historielag og Gjøvik kommune. Dette er unike kulturhistoriske gjenstander fra regionen Gjøvik/Toten og gjenstander knyttet til Mjøsas maritime historie. Samlingen inneholder også en oldsakssamling på ca 300 gjenstander fra tidsperioden eldre steinalder og fram til 1537. Denne typen gjenstander som er funnet etter 1905, tilhører staten. Deres samling ble samlet fra 1880-åra fram til ca 1900 og eies derfor ikke av staten. Dette er trolig en av de største oldsaskssamlingene utenfor statens eie/forvaltning av universitetsmusea. Det gir et spesielt ansvar for sikring og forvaltning av samlingen. Museets gjenstandssamlinger er i dag for det meste oppbevart i gamle kulturhistoriske bygg og i noen få eldre magasinrom uten tilfredsstillende sikringsnivå. De har de siste to åra gjort systematiske luftfuktighets- og temperaturmålinger i byggene.

Dette har avdekket en alt for høy luftfuktighet gjennom store deler av året. Både bygninger og gjenstander har tatt skade av dette. De har for første gang funnet hussopp i samlingene. Mjøsmuseets aktuelle hovedutfordring er å sikre gjenstandssamlingen og forebygge skader på den både i dag og i et langsiktig perspektiv.

Løsningen er å bygge et helt nytt gjenstands-magasin. Målet er et magasin for hele gjenstandssamlingen som for tiden ikke er stilt ut, med et høgt sikringsnivå i et langsiktig perspektiv, et bygg som møter miljøutfordringene som bruker minimalt med ressurser i daglig drift. Med bakgrunn i disse kriteriene har de valgt å bygge bygget på deres museumsområde Eiktunet i et område med et tørt klima, ikke nede ved Mjøsa, og utenfor flomfare. Med erfaringer fra andre museumsmagasin, er de klare på at et gjenstandsmagasin ikke bør ligge under bakken eller inne i fjell. De har valgt en løsning med et moderne lagerbygg på ei flate, i massiv tre med spesielt god isolering.

De har satt brann, tyveri og klima i høysetet for å oppnå en god og langsiktig løsning. Dette gjenstandsprosjektet bygges som et miljøprosjekt inspirert av Det grønne skiftet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss