Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6063 Hauge 2021 får økonomisk støtte til Restaurering av museet Hans Nielsen Hauges Minde

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 4. desember 2019 besluttet å innvilge kr. 150.000 til ovennevnte prosjekt.

«Hauge 2021» er en frivillig organisasjon som arbeider for å ivareta arven etter Hans Nielsen Hauge frem mot 250 års markeringen for Hauges fødsel i 2021.

Hovedhuset ved Hans Nielsen Hauges hjem antas å være oppført i ca. 1730, og tilbygget mot nordøst er bygget i ca. 1835. Den eldste delen skal ha vært Hans Nielsen Hauges hjem, mens tilbygget ble tatt i bruk som bedehus etter 1903, da Det norske Lutherske Indremisjonsselskap overtok eiendommen.

Fylkeskonservatoren har vurdert den eldste bygningen til å ha særlig høy verneverdi, både av historiske og bygningsmessige grunner, og tilbygget til å ha høy verneverdi. Ved befaring på eiendommen i 2013 kom det klart fram at bygningen manglet grunnleggende vedlikehold. I etterkant ble det derfor skrevet en rapport over feil/mangler, og forslag til nødvendige tiltak som burde gjennomføres, både for den eldste museumsdelen og for den nyere, nå bebodde bygningen. Det er disse tiltakene som Museet Hauges Minde nå ønsker å komme i gang med.

Hans Nielsen Hauges Minde er et fredet kulturminne og består av to sammenføyde bygninger. Museet ligger et lite stenkast unna åkeren hvor Hauge hadde sin åndsopplevelse i 1796. Ved siden av museet er det oppført en Minnestøtte for Hauge. Et tilliggende bygg nord på tomten er forsamlingslokale for Hauge og Rekustad Nor misjon. Stedet ligger på Rolvsøy, midt imellom Sarpsborg og Fredrikstad.

Den eldste delen står i dag hovedsakelig slik det var på Hauges tid og er museum åpent for grupper og besøkende. Den nyeste delen er i dag en bebodd vaktmester-del.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss