Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6072 Vestfoldmuseene IKS får økonomisk støtte til Tildekningsutstyr til hvalbåten Southern Actor

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 4. desember 2019 besluttet å innvilge kr. 150.000 til ovennevnte prosjekt.

Fangstfartøyet «Southern Actor» ble bygget i 1950 for rederiet Sevilla Whaling Co Ltd., disponert av Chr. Salvesen & Co, Skottland. Fartøyet på 143 fot fikk som ny installert en trippel ekspansjon dampmaskin på 1800 IHk. Fartøyet deltok i hvalfangsten i Sydishavet for det skotske rederiet Chr. Salvesen & Co. fram til 1962. Deretter ble fartøyet lagt i opplag.

I 1964 ble «Southern Actor» solgt for å drive hvalfangst fra Skjelnan hvalstasjon ved Tromsø. Fartøyet fikk da navnet «Polarbris 8». Senere ble «Southern Actor» solgt til Spania, hvor den ble senket av miljøaktivisten Paul Watson. Fartøyet ble lagt i opplag 1985/86. I tillegg til «Polarbris 8» har «Southern Actor» også gått under navnene «Ibsa Uno» og «Itaxa III» «Southern Actor» er en typisk etterkrigshvalbåt, representativ for de som preget perioden 1945-1955.

I tillegg er båten den eneste bevarte hvalbåten i drift fra den industrielle hvalfangsten i forrige århundre i Norge og Europa. Følgende periode legges til grunn for vernearbeidet: Som hvalfangstbåt (1964 -1975).

Båten ble tatt inn på vernelista til Riksantikvaren i 1995 og er en av veteranene i norsk fartøyvern. Fartøyet gjennomgikk en betydelig restaurering før det ble satt i drift som museumsskip i 1995. I dag drives båten av Vestfoldmuseene - avdeling Hvalfangstmuseet i samarbeide med et dugnadsbasert mannskap.

Båten er åpen for publikum i sommersesongen og deltar på arrangement sammen med andre vernede fartøy.Det er svært viktig å sikre utstyr og tredekk. Dette ble lagt nytt før 1995 og det planlegges en del vedlikeholdstiltak i 2020.

En tildekking er en forutsetning for å kunne arbeide med et tørt dekk. Tildekkingsutstyret som det søkes om er av samme type som en rekke ander fartøy benytter.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss