Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6074 Bergen Seilskøyteklubb får økonomisk støtte til Restaurering av RS4 Feie

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 4. desember 2019 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt.

Bergen Seilskøyteklubb (BSSK) har kjøpt og hentet hjem Bergens første redningsskøyte. RS4 Feie ble bygget i 1893 av Colin Archer ved hans verft i Larvik, hovedsakelig fra overskuddsmaterialer fra Nansens skute Fram.

Et flytende klenodium er kommet hjem igjen til Bergen, og fartøyet er nylig blitt vernet.

Klubbens mål er todelt: 1. Ta vare på redningsskøyten (gjennomført), og 2. Starte opp restaureringsprosjekt der de tar sikte på å klargjøre og istandsette redningsskøyten som et fartøy i drift. Sammen med Redningsselskapet ønsker de å sjøsette skøyten sommeren 2020, som et bidrag til Bergen sitt 950 års jubileum.

Prosjektet har fått samlet støtte fra myndighetene og fagmiljøene innenfor fartøyvernet. Bergen Seilskøyteklubb (BSSK) er en medlemsorganisasjon der de fleste av medlemmene har egne seilskøyter av Colin Archer-typen. Klubben disponerer et større område på Ruskeneset utenfor Straume bro, hvor det er havn, kai, opplagsplasser, verksteder og klubbhus. Området leies av Bergen kommune som dermed er en god støttespiller for klubben.

Det var i 1893 at den legendariske båtbyggeren Colin Archer bygget RS4 Feie for Bergen Redningsforening. Omtrent samtidig bygget han RS1, og begge skøytene ble i stor utstrekning bygget av materialer som ble til overs etter at han hadde fullført polarskøyten Fram. I motsetning til andre redningsskøyter ble Feie utstyrt med bare en mast, noe som ifølge konstruktøren skulle gi den overlegne seilegenskaper. Et annet særtrekk er at den er bygget etter losbåttegninger, men med visse justeringer: Lengden er plusset på med et par fot, spantene står tettere, fribordet er gjort høyere, og jernkjøl og deplasement er større enn på losbåtene.

Etter ferdigstillelsen ved Archers verft i Larvik i 1894, fikk redningsskøyten ansvaret for å dekke kyststrekningen mellom Skudenes og Fedje. Den kanskje mest kjente redningsaksjonen den var med på var da den berget 26 fartøyer under en forrykende storm på Sletta nord for Haugesund rundt år 1900.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss