Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6080 MiA - avd. Gamle Hvam Museum får økonomisk støtte til Istandsetting og oppgradering av sprinkelanlegg

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 17. oktober 2019 besluttet å innvilge kr. 174.150 til ovennevnte prosjekt.

Gamle Hvam museum ligger på Store Hvam, som var en av de største gårdene i Nes kommune. Flere av bygningene er fredet, og hele bygningsmassen og jorda rundt eies av Akershus fylkeskommune og drives av MiA – Museene i Akershus.

For omtrent to år siden ble sprinkleranlegget oppgradert med støtte fra UNI. I januar 2019 ble det avdekket at deler av sprinkleranlegget er blitt skjevt. Det er nærmest blitt umulig å tappe ut alt vann, enten det kommer fra kondens eller etter en fylling av vann ved utløst brannalarm. Vann i et tørranlegg i vinterkulde kan fort føre til frostspreng, og dermed store vannlekkasjer.

Tørken sommeren 2018 gjorde at fuktigheten i grunnen ble forandret, og tela i jorda oppførte seg annerledes enn vanlig. Det førte til flere setningsskader på Gulbygningen (fra 1820-tallet), og til skjevheter i Svalgangsbygningen (fra 1720-tallet). Akershus fylkeskommune har bevilget 4 millioner kroner til drenering rundt Gulbygningen og Svalgangsbygningen, slik at telehiv skal unngås i framtida.

De er nå blitt anbefalt et såkalt Pro-acton-anlegg. Det er et totrinnssystem. Der må det både en brannalarm fra en vanlig brannmelder (røykvarsler) og en «lekkasje» i anlegget til for at vannet skal sprute ut i rommet hvor det brenner. Røykvarslere reagerer ifølge brannvesenet lenge før det blir 70 grader varmt i taket, så dette vil ikke bety noen forsinkelse i sprinklingsvann dersom det blir brann.

Fordeler med pro-actionanlegget er at det både gir en ekstra sikkerhet mot lekkasjer, og at det er et tørranlegg der rørsystemet kan gjenbrukes.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss