Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6088 Stift. Jærmuseet får økonomisk støtte til Brannalarmanlegg ved Gjesdal Ljåfabrikk

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 4. desember 2019 besluttet å innvilge kr. 38.125 til ovennevnte prosjekt.

Stiftinga Jærmuseet er et regionmuseum for kommunene; Randaberg, Sola, Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå, samt regionalt vitensenter for Sørvestlandet. Jærmuseet er et konsoldiert museum med hovedkontor på Vitengarden, Nærbø i Hå kommune, og driver ulike museumsanlegg i alle de sju kommunene.

Gjesdal Ljåfabrikk ble bygget i 1901 og ble drivet av stifteren fram til sin død i 1920. Fabrikken dokumenterer den tidlige industrielle ljå produksjonen og er den eneste igjen i sitt slag i Norge.

Smedhåndverket og særlig ljå smiing har lange tradisjoner i Gjesdal.
Maskineriet ble i den første tiden drevet med vannkraft. Høsten 1988 ble ljå fabrikken åpnet som museum etter at både bygning og utstyr ble satt i stand av Gjesdal kommune med støtte fra Norsk kulturråd og Rogaland fylkeskommune. Jærmuseet registrerte gjenstander og satte i stand ovner og smieutstyr. Handverksregisteret på Maihaugen filma og dokumenterte ljå produksjonen ved hjelp av gamle ljå-smeder fra Kvernelands fabrikk. Bygningene med tilhørende vassrenne er en del av Gjesdal bygdemuseum som ble konsolidert med Jærmuseet i 2004.

Jærmuseet følgjer sikringsplan for 2019-2024 som innebærer forbedringer på sikring. Dette spesielle bygget står på rød sone på vår Ros analyse p.g.a. av sin særegenhet. Utrykkingstiden for brannvesenet er beregnet til 10-15 min. Tiltaket med brannalarm-anlegget ved Gjesdal Ljåfabrikk er tenkt satt i gang i løpet av mai/juni 2020.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss