Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6143 Stiftelsen Museum Nord får økonomisk støtte til - Brannvarslingsanlegg ved MS og DS Finmarken

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 31. januar 2020 besluttet å innvilge kr. 500.000 til ovennevnte prosjekt

Museum Nord (MN) er en kompetanseorganisasjon som er ansvarlig for driften av de museene som får driftsstøtte over Kulturdepartementet. MN favner 21 museer i Ofoten, Lofoten og Vesterålen, herunder Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Kulturdepartementet besluttet i 2015 å delta i finansieringen av nytt Hurtigrutemuseum på Stokmarknes - bygg over MS Finnmarken (1956), og DS Finmarken (1912). Her ble prosjektet løftet fra å være et rent vernebygg over skipet til å bli et helt nytt museum med arkitektoniske kvaliteter, nye utstillinger som tar i bruk moderne formidlingsteknologi, og med et totalinnhold som skal gi sterkere publikumsopplevelser.

Det nye museet er nå under bygging, og planlegges åpnet sommeren 2020.

MS Finnmarken 1956 er nå satt på land og blir bygget inn i det nye museet på Stokmarknes som åpner sommeren 2020. MS Finnmarken ble i 1994 gitt som gave til Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum i Stokmarknes. Skipet var fredet så lenge det lå på sjøen i Stokmarknes havn fram til 1999. Da ble hele skipet dratt sideveis opp på land, og er nå en del av Hurtigrutemuseet. Da mistet også skipet fredningen når det ikke lengere lå på vannet.

D/S «Finnmarken» ble levert til Vesteraalens Dampskibsselskab i 1912. Skipet gikk i Hurtigruten frem ti11956 og deretter som skoleskipet D/S «Gann» frem til det ble solgt til opphugging i Nederland i 1960.

Under huggingen ble innredningen fra røkesalongen på 1. klasse tatt ut og bevart av Bergens Sjøfartsmuseum. En større toetasjes seksjon fra akterskipet bestående av dekkshusene på stormdekket og promenadedekket med trappehall, salonger og lugarer ble med til Nederland og solgt der. I 2003 ble denne seksjonen fra akterskipet tilfeldig funnet i et ridesenter og kjøpt av Hurtigrutemuseet og fraktet til Stokmarknes. Stiftelsen Norsk hurtigrutemuseum har fått pålegg om å gå til anskaffelse av nytt brannvarsling – og tåkeslukkeanlegg inne i skipene slik at sikkerheten for publikum og utstillinger i skipene ivaretas.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss