Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6146 Mathiesen Eidsvold Værk ANS får økonomisk støtte til - Reparasjon av deler av taket på Stallgården

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 31. januar 2020 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Stallgården ved Eidsvoll Verk, ble bygget i 1909. Bygningen er tegnet at arkitekt Finn Knudsen, tegningene er fra 1904. Finn Knudsen tegnet også flere av husene på Eidsvoll Verk; Festiviteten, Forvalterboligen, Skabland Jaktvilla, samt forskjellige innredninger i Hovedgarden.

Stallgården inneholder tre hovedavdelinger; tidligere stall, vognskjul og ridehus. Samlet grunnflate er på 1.112 m2. Stallen er bygget i mur, mens resten av bygget er vanlig reisverk. Herskapsstallen (stallen) har et fasinerende uttrykk med sitt vakre inngangsparti, vinduene, og spiret på taket.

Samlingen av vogner og sleder er Norges største samling av private vogner og sleder fra en eier. I 1987 ble det gamle ridehuset ombygget og restaurert til utstillings- og oppbevaringslokale for i alt 13 vogner og 11 sleder. Eidsvolls første bil, en Napier fra 1908 er også en del av samlingen.

Taket over stallen er bygget i en spesiell konstruksjon. Midt på taket over stallen er det montert et spir, og det er særlig rundt dette det er godt synlige skader. Flotte takstoler, flere av disse er dessverre i forfall, planlegges gjenoppbygget i eksakt samme konstruksjon og utseende.

Stallgarden er en spesiell bygning som må bevares for framtida. Bygningen er et "landemerke" på Eidsvoll Verk, og ligger vakkert til innenfor parkanlegget rundt Eidsvollsbygningen. I 2021 er bedriften Mathiesen Eidsvold Værk ANS 350 år, og på programmet i Stallgarden har de en stor utstilling med Arne Ekeland, Hakon Bleken og Sverre Bjertnes. Dette gir tilgang til nasjonal kunst for Eidsvolls befolkning og turister.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss