Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6150 Norsk Bergverksmuseum får økonomisk støtte til - Nytt tak på Smeltehytta

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 31. januar 2020 besluttet å innvilge kr. 1 mill. til ovennevnte prosjekt

Smeltehytta ble bygget av Kongsberg Sølvverk i 1844. Bygningen er oppført i gråstein og hadde opprinnelig et tegltaket bordtak. 27. juni 1912 oppstod en brann i takkonstruksjonen og store deler av taket ble ødelagt. I forbindelse med gjenoppbyggingen, som startet umiddelbart, valgte man å tekke taket med handskebakskifer. Taket, samt innvendige brannsikringstiltak i etasjeskillene, stod ferdige allerede september samme år. Skiferen ble bestilt fra Valdres Skiferbrudd og satt bort på totalentreprise til Kristiania Cementstøperi.

Bygningen stod tidligere på listen over fredede bygg i statens eie. Dette er en form for fredning uten vedtak og tinglysning. Da eierskapet ble overført fra staten til Stiftelsen Norsk Bergverksmuseum falt fredningen i praksis bort. Smeltehytta og området rundt er omgitt av en egen reguleringsplan for Kongsberg kommune og forvaltes i praksis som om det var fredet fra Norsk Bergverksmuseums side.

Smeltehytta på Kongsberg brukes i dag som utstillingslokale for Norsk Bergverksmuseum.

Takflaten på Smeltehytta er på rundt 1500m2 og det finnes ingen indikasjoner på at taket er lagt om siden 1912. De ønsker å legge om taket, og utbedre råteskader i taktro og bærende konstruksjoner. I tillegg montere snøfangere for å sikre personer og materiell.
Arbeidet skal utføres etter antikvariske prinsipper i nær dialog med fylkesarkivar.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss