Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 9933-A Hanne Kari Wedøe Bakke - Istandsetting av grue og pipe

fikk på styremøte 18. april 2013 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til istandsetting av grue og pipe på Seterstørhuset på Oppegård på Toten

Hanne Kari Wedøe Bakke har landbruksutdanning og overtok i 1988 driften av garden Oppegård. Gården ble kjøpt av hennes tippoldeforeldre i 1863 med tilhørende seterrett. Hun drev gården i 8 år før hun giftet seg og flyttet til sin manns gard i Grimstad. I dag leies jorda bort hjemme, men Bakke steller bygninger og skogen selv.

Oppegård seter ligger rett opp for gardene i Totenvika med vakker utsikt over Mjøsa og Hedmark. Størhuset har vært et sameie med Øvre Oppgård, men Hanne K. W. Bakke fikk i 2011 kjøpt ut naboen.

Bygningsvernrådgiver Trond Raddum ved Mjøsmuseet uttaler bl.a.: Kulturminnets grad av opprinnelighet er særdeles høy. Om en ser tilbake på hele perioden med drift fra byggeåret 1833 til ut på 1950-tallet, er det raskt å tenke at huset står slik budeia forlot det siste høst. Vi står overfor en eier i dag som ønsker å gjøre minst mulig med dette unike kulturminnet, men innhente teknisk nødvendig vedlikeholdsetterslep – nok til at det ikke forfaller.

«Seterkarakteren» i Totenåsen er i ferd med å gå tapt. Alle setrene er klassifisert om til fritidsboliger i allmenningens register, og antallet som fremstår så opprinnelig gammelt som størhuset til Oppgård søndre, reduseres. Eier har god kjennskap til historia til stedet og vil kunne beskrive den bedre enn noen annen.

Størhuset er overraskende bra, men grue og pipe er i dårlig stand og må rehabiliteres.

Eier har tanker om å gjøre størhuset tilgjengelig for lag og foreninger; bl.a. for de som går Totenåsstien, som går rett forbi.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss