Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1021 Randsfjordmuseene AS - Brannsikring

fikk på styremøte i Stiftelsen UNI 9. oktober 2008 innvilget kr. 250.000 til brannsikring av et nytt museumsbygg ved Lands Museum.

Randsfjordmuseene AS er en konsolidert enhet innenfor museumsreformen. Den omfatter Hadeland Folkemuseum i Gran kommune, Lands Museum i Nordre Land kommune og Kittilbu Utmarksmuseum i Gausdal kommune. De to førstnevnte er friluftsmuseer med tilhørende gjenstandssamlinger og arkiver. Kittilbu Utmarksmuseum ble etablert for å formidle funn fra utgravningene i forbindelse med Dokkautbyggingen. Alle tre avdelinger har stor aktivitet innen skoleundervisning.

Eiere er kommunene Jevnaker, Lunner, Gran, Søndre og Nordre Land og Gausdal, samt museumslag tilknyttet de 3 avdelingene.

Randsfjordmuseene AS har under bygging et tilbygg til eksisterende museumsbygg på Lands Museum. Prosjektet går under tittelen Gjenbrukshus med miljøprofil ny verdi til nullstilte ressurser. Her er det snakk om å ta ned en verneverdig låve fra Nærløs i Søndre Land og bygge opp igjen deler av den som museumsbygg på Dokka.

Prosjektet startet allerede i 2005 og var planlagt ferdig i juni 2008. Imidlertid baseres mye av arbeidet på egen arbeidskraft og er mer arbeidskrevende enn et tradisjonelt nybygg. I tillegg har prosjektet ment å være noe mer enn et byggeprosjekt, og har derfor knyttet flere delprosjekter til det:
1. Å gå foran med et godt eksempel praktisk bruk av erfaringer fra Sefrakprosjektet i Hadeland og Land.
2. Dokumentasjon og kunnskapsoppbygging knyttet til gjenbruk av gamle hus. (Tilskudd til dette er gitt fra Stiftelsen UNI)
3. Gjenbruk av gamle hus som næringstiltak og bygningsdelbank som ressurs i bygningsvernarbeidet.
4. Minimalisering av ressursforbruket i et moderne museumsbygg.
5. Samarbeid med Dokka VGS om innføring av ny lærerplan for tømrere.
6. Gjennomføring av modul 4 i høgskoleutdanning i bygningsvern.

Det bygges nå et trebygg, basert på gjenbruk av et eldre bygg, i seg selv en utfordring. I valg av materialer og konstruksjoner, som påvirker brannsikkerheten, har man hatt en tett dialog med Nordre Land brannvesen. Tradisjonell sprinkling i et museumsbygg er ikke aktuelt og sprinkling med gass er vraket både av økonomiske og praktiske grunner. Vanntåkeanlegg har derfor vært et ønskelig valg, men uoppnåelig av kostnadsgrunner. Imidlertid er det funnet en løsning som gjør at et vanntåkeanlegg kan installeres til en pris tilsvarende et sprinkleranlegg.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss