Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1093 Stiftelsen Remmastrauman

fikk på styremøtene 21. april 2009 og 12 april 2011 i Stiftelsen UNI innvilget tilsammen kr. 250.000 til restaureringsprosjektet i Remmastrauman.

Remmastrauman er 2 kanaler som binder sammen fjordsystemene i Sør-Salten og Nord-Salten i Nærøy kommune. Disse to smale kanalene medfører at det er svært strie tidevannsstrømmer i området. Frem til slutten av 1800-tallet var strømmene kun farbare på flo sjø, og i 1888 ble det bevilget midler til å utvide kanalene med sti langsetter slik at småbåtene kunne trekkes for håndmakt gjennom strømmene. I 1936 ble anlegget utvidet slik at også større båter kunne forsere.

Trekkveiene langs Remmastrauman er enestående i sitt slag som historisk sjøveis kommunikasjonsvei i landsdelen. Remmastrauman er foreløpig ikke fredet, men alder på anlegget og anlegg kategori tilsier at Remmastrauman har en udiskutabel verneverdi. Remmastrauman ble for øvrig valgt til Nærøy kommunes prioriterte kulturminne i kulturminneåret 1997.

I 2005 ble anlegget overdratt vederlagsfritt fra Kystverket til Nærøy kommune, dette fordi det ikke var realistisk at Kystverket ville kunne prioritere tilstrekkelig med midler til en påkrevet restaurering. I februar 2009 ble Stiftelsen Remmastrauman etablert med formål om å restaurere, ta vare på og legge til rette kulturminnet Rammastrauman for allmenheten.
Det er nå nødvendig med en total renovering og i april 2009 lød kostnadsoverslaget på kr. 6,355 mill. De søkte og fikk bevilget kr. 150.000 fra Stiftelsen UNI.

På bakgrunn av at en del vesentlige tilsagn kom i formell orden i løpet av 2010, engasjerte Stiftelsen Remmastrauman rådgivende ingeniør til å forestå utarbeidelse av nye anbudsdokumenter og kostnadsoverslaget er nå justert opp.

Stiftelsen Remmastrauman må nå gå en ny runde for å forsøke å dekke opp behovet for en tilleggsfinansiering, og har derfor primært rettet henvendelser til de instansene som har gitt positive tilsagn til prosjektet tidligere.

For å sikre grunnlaget for å gå videre med prosjektet har kommunestyret i Nærøy kommune gitt en midlertidig garanti for sluttfinansieringen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss