Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1463 Bogstad Gård - Reparasjon av taket

fikk på styremøte 23. august 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 530.000 til reparasjon av taket på Bogstad Gård.

Bogstad Gård eies av Bogstad Stiftelse. Bogstad er et autentisk innredet hjem som står delvis urørt fra slutten av 1700-tallet. Godseier Peder Anker, Norges første statsminister etter 1814, og hans svigersønn grev Herman Wedel Jarlsberg, Norges første finans-minister, spilte på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet en viktig rolle i norsk historie. Som kulturminne har Bogstad en sentral plass i norsk historie, både kulturhistorisk, politisk og industrihistorisk.

Godset ble privat eiendom i 1649 og tilhørte slekten frem til 1955 da gården ble åpnet som museum. Arvingene opprettet Bogstad Stiftelse og donerte eiendommen som en gav til stiftelsen. Bogstad hører som en avdeling under Norsk Folkemuseum.

Hovedbygningen ble fredet i 1924 som første fredningsobjekt i Oslo. Til anlegget hører 12 bygninger.

Bygningsmassen på Bogstad er fra midten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet og fremstår som et muranlegg. Dette er imidlertid kun en kamuflasje, - for å fremstå som en herregård etter europeiske forbilder. Opprinnelig byggemateriale er tømmer og ut murt bindingsverk. Gjennom generasjonene er deler restaurert og isolert, påbygget og ombygget. Siste endring ble gjort i 1916.

Bogstad Stiftelses driftsbudsjett gir ikke rom for de store prosjekter og investeringer. Alle inntekter går til dekning av faste kostnader som vanskelig kan reduseres. Hovedsakelig ordinært vedlikehold blir gjennomført.

Tiltrengte større tiltak har vært utsatt over flere år, og nye investeringer og planer er vanskelig å gjennomføres.

Hovedanlegget på Bogstad har blitt bygget om- og på ved flere anledninger. I siste del av 1700-tallet ble det påbygget med to store fløyer og bundet sammen med driftsbygningen fra midten av 1700-tallet.

Hovedbygningens karnapper mot nord er i dårlig forfatning. I 2006 oppstod en lekkasje over festsalen, og en midlertidig tetting ble utført. Undersøkelser viser at alle fire karnapper står i stor fare for samme type lekkasje, og reparasjoner bør gjøres snarest for å hindre store vann- og fuktskader.

I 1999 ble bryggerhuset bygget om til dagens cafédrift. Taket ble dessverre ikke rehabilitert samtidig og i 2007 oppstod store vannlekkasjer som førte til skader i konstruksjoner og vegger. I 2009 ble mindre del av taket reparert, for midlertidig å kunne sikre cafédriften.

http://www.bogstad.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss