Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1492 Øyraselet på Kringlestølen i Luster v/Trygve Martinussen - Restaurering av støls hus

fikk på styremøte 29. november 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr.20.000 til Øyraselet på kringlestølen i Luster, et støls hus fra 1700-tallet.

Kringlestølen er fjellstøl for opprinnelig fire bruk i Dale i Luster og ligger vakkert i nordenden av Kringlevatnet ca. 700 moh., med kort avstand til grense for den nylig etablerte Breheimen Nasjonalpark i nordøst og til Vigdalen landskapsvernområde i nordvest. Stølshusene sto tidligere høyere opp i fjellet, men ble en gang på 1700-tallet flyttet til nåværende beliggenhet grunnet brensel tilgang, harde værforhold og rovdyrplager.

Øyraselet står fremdeles, som det eneste på Kringla, i originalform med vegger som rein ”byggja” og med steinhelletaket mer eller mindre intakt. Undertegnede er fersk pensjonist, bygningsingeniør, med tid og krefter og initiativ til samfunnsgagnlige dugnadsprosjekter.

Eier av det omsøkte stølshuset har ikke interesse/anledning til å ivareta stølen inne i fjellet. Det er derfor inngått en avtale med ham om at stølshuset etter restaurering skal stilles til disposisjon for alle brukere; dugnadsdeltakere, bygdefolk så vel som turister. Det må nevnes at Kringla betraktes som en av de vakreste stølene i Luster.

Målsettingen med prosjektet er å redde bygget fra videre forfall, dvs. å unngå at enda et av fedrearvens støls hus knekker sammen i fjellet og fremstår som forsømt og som et trist syn for bygdefolk og streifende turister.

Viktig er det å understreke at prosjektet går ut på en autentisk rehabilitering, dvs. her blir ingen tilbygg, tømmerveggene får ikke panel og steinhelletaket skal tilbakeføres. Selet blir det eneste på stølen som framstår autentisk, og faktisk ett av etter hvert ytterst få sådanne i hele kommunen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss