Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1688 Kjartan Hjorteland - kvernhus og tilhørende tørkehus

fikk på styremøte 6. desember 2012 i Stiftelsen UNI kr. 90.000 til total restaurering av både kvernhus og tilhørende tørkehus

Kjartan Hjorteland er 35 år, og selvstendig næringsdrivende innenfor flere fagfelt. Han har nylig overtatt en gård med flere kulturminner og ønsker å bevare så mye som mulig av disse.

Formålet med prosjektet er å bevare og totalrestaurere et kværnhus og tilhørende tørkehus på Hjorteland i Suldal kommune.

Byggmester Jarleiv Vestersjø er anbefalt av Ryfylkemuseet til å utføre arbeidet, og kostnadsestimatene bygger på hans vurderinger.

Kvernhuset og tørkehuset er SEFRAK-registrert i høyeste vernegrad A.
Bevarelsene av byggene er særdeles viktig, men også viktig er kompetanseoverføringen videre til kommende restaureringsprosjekter av kulturminner i kommunen og fylket.

Husene ble antagelig satt opp sent på 1700-tallet, tidlig 1800-tallet.

Under 2. verdenskrig spilte kverna en ekstra viktig rolle i lokalsamfunnet. De fleste kvernene ble da av tyskerne plombert og satt ut av drift. Imidlertid, søkers oldefar som hadde gode relasjoner til daværende lensmann unngikk plombering, som kom lokalsamfunnet til gode, særlig på sene nattestid. Ikke lenge etter krigen ble kvernene satt ut av produksjon og har stått ubrukt frem til i dag.

Mindre vedlikeholds har blitt gjort, men nå må en totalrestaurering til om ikke husene skal gå tapt.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss