Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1840 NIKU - forsknings- og utviklingsprosjekt

fikk på styremøte 14. februar 2013 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til videreføring av et forsknings- og utviklingsprosjekt: Torvtak - en levende, men krevende tekkemåte

Norsk Institutt for kulturminneforskning (NIKU) er i dag landets største uavhengige forskningsmiljø innenfor kulturminnefaglige spørsmål med over 80 ansatte, fordelt på 4 avdelinger.

NIKU satte i gang i 2010 arbeidet med et nytt forskningsprosjekt hvor temaet er eldre bygg med torvtak og problemer knyttet til dette tekkingsmaterialet.

I prosjektet er det tatt initiativ til å undersøke bruken av torv som taktekking og fremskaffe kunnskap som kan sikre fremtidig bevaring av bygninger som i dag har slike tak. Undersøkelser de senere år har vist at mange, til dels svært verdifulle bygninger, har betydelige skader som kan knyttes til takkonstruksjonen og tekking med torv.

En foreløpig gjennomgang av taktekkingen på hus i eldre tider viser at man i enkelte deler av landet i liten grad hadde torvtak, bl.a. i Telemark og Hallingdal, mens torv var vanligere i andre landsdeler, bl.a. Setesdal.

På styremøte i Stiftelsen UNI i oktober 2010 fikk NIKU innvilget kr. 200.000 til dette prosjektet. Takket være denne bevilgningen er første del av prosjektet gjennomført bl.a. i samarbeid med Norsk Folkemuseum.

NIKU ønsker nå å videreføre dette prosjektet, som var tenkt som et tre-delt løp.

Temaet er fortsatt eldre bygg med torvtak og problemer knyttet til torv som tekkematerialet.

I dag står mange av landets fredete og verneverdige bygninger med torvtak. Bygningsundersøkelser har vist at disse er sterkt utsatt for råteskader som følge av taklekkasjer. Blant eiere, inkludert friluftsmuseene, er det ikke alltid kunnskaper, ressurser og kapasitet til å ta seg av disse bygningene slik tekkemåten krever.

NIKU ønsker å gå videre med disse problemstillingene og målsettingen er å få frem kunnskap om nye og bedre løsninger for ettersyn, vedlikehold.

I denne delen av prosjektet vil man derfor fokusere på nedbrytningsmekanismer, skadetyper og reparasjonsmetoder. Prosjektet vil kunne gi kunnskap om tekniske problemer som truer en viktig del av vår kulturarv, og gi konstruktive innspill til bedre fremtidig forvaltning. Prosjektet er også viktig med henblikk på klimaendringer som vil kunne medføre økt fuktighet og skader på eldre tømmerhus med torvtak.

http://www.niku.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss