Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2091 Solheimdsdalen Grendelag - Nytt liv for gammelt skolehus i Solheimsdalen

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 58.000 til foring og oppmuring av pipe samt til møllbehandling av det gamle skolehuset i Solheimsdalen

Solheimsdalen er den eneste fjellbygden i Tysnes Kommune og er i dag trolig det minste grendelaget, mens Solheimdsalen på 1940-tallet hadde en av de største skolekretsene. Derfor var heller ikke skolen av de aller minste, med egen lærerbolig.

Bygningen som formelt sett først nå er overtatt av grendelaget, er blitt holdt ved like ved hjelp av dugnad siden 1958 uten støtte fra kommune eller andre instanser. Med synkende folketall har dette blitt mer og mer utfordrende.

Det mest presserende i 2014 er behovet for nye vindusruter, ettersom svært mange er sprukne og noen knust. I tillegg står maling av vedskjulet på programmet og dette er planlagt gjort på dugnad.

Ytterligere to store prosjekter som her omsøkes, er foring og oppmuring av pipa og behandling av møll, som er en plage i tømmerhus i denne delen av landet. Møllen liker seg i det fuktige klimaet. Tre metoder for å bekjempe ondet er varmebehandling, kuldebehandling eller kjemikalier.

Skolehuset i Solheimsdalen som er bygget i 1896, ligger fint til midt i bygda.

Innvendig er skolestua intakt med originale vegger, tak og vedovn, samt kateter, tavle og pulter (som er lagra i vedskjulet). På sikt ser man for seg en total restaurering av pultene og plassering i stua slik det var fram til midt på 50-tallet. Slik kan dette bli en bygning som inneholder et stykke skolehistorie. Å ta vare på den lokale kulturarven er en stor oppgave for en liten grend, men ved å løfte stein på stein vil det på sikt være mulig å få til et sted som skolebarn i kommunen i dag og flere andre, kan besøke og hvor en kan få til «ein skuledag på 50-talet» opplevelse.

Uten ekstern hjelp kan arbeidene ikke påbegynnes. Dugnadsmidler holder bare til det høyst nødvendige vedlikeholdet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss