Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2141 Vågå Historielag - Vågå Prestegard - Restaurering av pipe og peis på eldhuset på Ullinsvin

fikk på styremøte 5. juni 2014 i Stiftelsen UNI kr. 47.000 til utbedring av peis, piper og bakerovn i eldhuset i Vågå Prestegård

Vågå Historielag eier 11 hus i bygdemuseet Jutulheimen, 5 hus på allmenningsbruket Flåten, hvor Nordheradsprosjektet har driftsansvar, Jo-Gjende-bua ved Gjende, et kvilings-seterfjøs i Randsverk og en fiskebu, Pulløybua.

Historielaget eier også 12 hus i Vågå Prestgard Ullinsvin, hvor 10 av disse er freda.

Prestgarden er barndomsheimen til dikteren Edvard Storm.

Ullinsvin har gjennom lange tider vært et kultursentrum i Vågå. I førkristen tid var stedet kultplass for guden Ull. Den første kristne kirken i Vågå ble bygd her. Som prestegard har den vært et viktig sentrum opp til vår tid.
Dei fleste hus er fra sist på 1700-talet eller tidligere med hovedbygningen som det dominerende huset. Her finnes ellers den såkalte Studeren, stabbur, eldhus, aurbu og flere andre uthus. Den gamle hovedbygningen fra sist på 1600-talet ble flyttet til Maihaugen i 1903.

I Prestgarden i Vågå er to av husa bostedshus, forpakterboligen og hovedbygningen. Forpakterboligen er i bruk som bosted, mens del deler av hovedbygningen er brukt til husflidsaktiviteter. Studeren blir brukt av en kunstmaler. De øvrige bygningene er lager, magasin og utstilling for museumsgjenstander.

Anlegget er likevel ikke en del av bygdamuseet Jutulheimen som ligger noen hundre meter unna.

Det er ellers verd å nevne at midt i dette miljøet mellom Prestegården og Jutulheimen, ligger det automatisk freda kulturminnet Jutulporten, jmfr. sagnene om Jutulen og Blessomen.

I 2012 og 2013 ble det gjort omfattende restaureringsarbeider i Ullinsvin. Eldhuset, vognskjulet, Studeren, den gamle prestegårdshagen og lysthuset i hagen ble vedlikeholdt. I hovedbygningen ble en del el. installasjoner, røropplegg og piper med ildsteder oppgradert.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss