Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2234 Ingrid Skaar Døskeland - Restaurering av vinkelløe på Døskeland

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til restaurering av vinkel løa på Døskeland

Garden Døskeland (Dysjeland) i Gaular kommune har vært bosatt siden yngre jernalder. I nyere tid finner man første dokumentasjon på bosetting i 1563, og siden har det bodd folk på garden fram til vår tid.

Nåværende eiere er Ingrid og Eirik Skaar Døskeland. Gården ble tatt på Odel i 2007 etter Ingrid’s farfar som døde i 1985.

Det har ikke vært dyr på garden siden på 60-tallet, men tidligere var her både hester, griser, kyr, kalver, okser, sauer og høns. Bygningene har stått som de er siden gardsdriften ble avsluttet og de nye eierne har lagt ned mye arbeid i å rydde og pusse opp gardstunet, med utmark og innmark.

På garden er det fem hus i tillegg til våningshuset som ble totalrenovert i 2007-2008. Når det gjelder bygningene på garden har det vært en konstant diskusjon om framtiden. Å ta vare på gamle hus er nesten umulig i etableringsfasen med små barn, da en har verken tid eller penger til å prioritere dette.

Å rive en del av bygningsmassen har vært vurdert, men blir neppe tillatt da tunet må sees på som en helhet. Løa er nå i kritisk stand, med sprukne takstein som detter. Løa er det største løftet i tun prosjektet som også er viktigst å trygge.Når bygget blir istandsatt er det tenkt benyttet til oppbevaring og salg av gamle bygningsdeler. Ikke en veldig lukrativ forretningside, men trolig en god utnyttelse av løa sitt potensiale.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss