Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2243 Anne-Kristine Mæland Måkestad - Restaurering av Gamlahuset, langhuset på Aldevikgard på Grimo i Ullensvang

fikk på styremøte 21. oktober 2014 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til restaurering av tak og skorstein

Jørgen Jonson Meland bodde på Aldevik fra 1913 og er farfar til Anne-Kristine Mæland Måkestad.

Gamlahuset består av to tømmerstuer, en røykovn fra 1823 og et loft som er flyttet to ganger før den ble satt opp på garden i 1823, muligens er det fra 15-16-hundretallet. De to tømmerhusene er sammenbygde med en stor gang/kjøkken imellom.

Måkestad ønsker nå å bygge opp et fyldig gardsmuseum med alt som er tatt vare på av inventar, redskap, bilder, brev og skriv fra gården.

Langsmed langhuset ligger et eldhuset, som er ca. 200 år gammelt. Huset er i god stand og brukes til baking av krotakaker og til røyking av fisk og kjøtt.

Hardanger Folkemuseum uttaler bl.a.: Mange bygninger fra husmannsplasser på 1800-tallet er forsvunnet i de senere årene fordi eier for lengst har bygd seg ny bolig. Det som også ofte var vanlig på slike plasser, var at hus ble hentet fra andre steder, hus som allerede på den tiden ble regnet for å være gamle. I en slik kulturhistorisk sammenheng har det sammenbygde huset som står i Aldevik stor verneverdi.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss