Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3739 Østfoldmuseene, avd. Borgarsyssel museum - Restaurering av piper

fikk på styremøtet 11. april 2018 i Stiftelsen UNI kr. 96.200 til ovennevnte prosjekt

Østfoldmuseene, Borgarsyssel Museum, søker med dette om kr. 96.200 til restaurering av gruene i de to fredede bygningene Kirkeby og Bærby.
Østfoldmuseene er en konsolidert museumsstiftelse bestående av Borgarsyssel museum, Storedal Kultursenter, Folkenborg museum, Moss by- og industrimuseum, Haldenvassdragets Kanalmuseum, Fredrikstad Museum, Kystmuseet Hvaler, Halden historiske samlinger, Museumstjenesten/ Østfold fylkes billedarkiv og Trollull fellesmagasin.
Østfoldmuseene har det siste året jobbet målrettet for å legge til rette for sikker bruk av sine antikvariske bygg og øke aktiviteten på sine arenaer. I 2016 åpnet et nytt formidlingsbygg, Olavs hall, dørene på Borgarsyssel museum. En vesentlig forutsetning for levendegjøring og formidling i friluftsmuseer er muligheten for å kunne fyre i gruer og bakerovner.

Det er blitt påvist at flere av ildstedene er i svært dårlig forfatning, og eneste tiltak for å begrense risiko for brann, er gjennom å pålegge fyringsforbud i de aktuelle husene – en faktor som i stor grad begrenser bruken av husene, samt publikumsopplevelsen.

I 2015 fikk museet støtte til restaurering av et pipeløp i et av sine andre antikvariske bygg. Det ble gjort gode erfaringer med den metoden som ble brukt da, og fylkeskonservoren er positiv til metoden. Dette er en metode som er 100% reversibel og som ikke skader bygningen eller endrer utseendet på pipe og ildsted.

Borgarsyssel museum håper å kunne sette i stand de to aktuelle ildstedene så snart som mulig. Som et ledd i intern kompetanseheving vil de gjennomføre et kurs med en lokal muremester som sikrer at kunnskapen knyttet til sikring og restaurering av de gamle gruene etableres i Østfoldmuseene og kan komme andre til gode via rådgivingstjenester.

http://www.ostfoldmuseene.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss