Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3969 Mjøssamlingene - Slippen på Minnesund - Reparasjon

fikk på styremøtet 5. des. 2018 i Stiftelsen UNI kr. 248.000 til ovennevnte prosjekt

Minnesund er et kommunikasjonshistorisk knutepunkt – fergested med gjestgiveri og anløpssted for båt- og dampskipstrafikken på Mjøsa med historie tilbake til 1770. I 1840 ble den første Mjøs-dampbåten og Norges første jernbåt «Jernbarden» bygget her. Stedet var da skysstasjon, og hadde pakkhus, bedding og båtbyggeri. Den gode havna i Minnevika gjorde dette også til et naturlig sted for opplag og vedlikehold av dampskipene som trafikkerte Mjøsa.
Rundt 1870 ble anlegget i Minnevika landstasjonen for Det Oplandske Dampskibs-Selskab. I 1888 var det fortsatt 11 dampskip i trafikk, men få år senere var det ikke lenger grunnlag for den store båttrafikken på Mjøsa. Litt etter litt ble fraktetrafikken borte, mens Mjøsas hvite svane D/S «Skibladner» fosset fortsatt gjennom bølgene. Etter 2. verdenskrig kom Glomma fellesfløtningsforening inn og Minnesund ble base for tømmerfløtingen på Mjøsa. Da denne ble lagt ned i 1981, ble området tatt over av museet Mjøssamlingene.
D/S «Skibladner», som eies og drives av Det Oplandske Dampskibs Selskab, ble bygget på Minneslippen i 1856 og ble driftet herfra.
I Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer for Eidsvoll kommune er anlegget på Minnesund fredningsverdig; Kulturminne er av nasjonal betydning.
Slippen er i dag i bruk når D/S «Skibladner» skal gjennomgå sin periodevise kontroll og vedlikehold samt sertifisering av Sjøfartsdirektoratet. Neste kontroll er 9. september 2019.
Tidligere i år ble øvre del av Minneslippen satt i stand med tilskudd fra Riksantikvaren. Nå er det nedre del/undervannsdelen som står for tur. Vedlikehold og drift blir ivaretatt gjennom et samarbeid mellom de frivillige ved Mjøssamlingene, Det Oplandske Dampskibs-Selskab AS og Mjøsmuseet AS. Grunnen under nedre del av slippen er rast ut. Skinnene er uten fundament under vann. Dette har ført til at skinnegangen i nedre del av slippen også har tatt skade.
Tiltaket må gjennomføres våren 2019, med lav vannstand. Høsten 2019 skal
D/S «Skibladner» på slippen igjen for kontroll, da må slippen være operativ slik at Skibladner kan komme ut og seile.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss