Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6213 Ålesund Kommune får økonomisk støtte til – Brannsikring/sprinkling av Molovegen 20 og 22 i Ålesund

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 5. mai 2020 besluttet å innvilge kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt.

Det er Ålesund kommune som står som søker. Plan- og Bygningsavdelingen har i samarbeid med Ålesund brannvesen og Firesafe utarbeidet en brannsikringsplan for den tette trehusbebyggelsen i Ålesund sentrum. Asgeir Berg eier Molovegen 18, 20 og 22. Bygningene har solid struktur og tette tak og kommunen har ikke hjemmel for å kreve sikring. Berg har mottatt tilskudd fra Kulturminnefondet til istandsetting av murgavlen mot vest. Berg og hans far har drevet et bilverksted i Molovegen 18, men dette er nedlagt.

Molovegen ble valgt til Ålesunds tusenårssted og har trehusbebyggelse fra før brannen, og fra kort tid etter. Det er flere områder i Ålesund kommune med verneverdig tett trehusbebyggelse med brannsmitteområde som er lagt inn i Riksantikvarens kart over slike områder.

Kommunen mottok i 2019 tilskudd fra Riksantikvaren til å få utarbeidet en brannsikringsplan. I forbindelse med denne planen er Molovegen blitt identifisert som et spesielt utsatt område med høy brannfare. Mange av bygningene i området er godt sikret, men to bygninger skiller seg ut som spesielt kritiske. Det er snakk om Molovegen 20 og 22 som er to sammenhengende industribygninger i tre.

Bygningene var del av Holms trankokeri og det har stått store trankjeler i etasjene. Fabrikken ble nedlagt etter krigen og bygningene har stått urørt siden. På grunn av tran i treverk, manglende brannskiller og bygningens størrelse, vil en brann i disse to bygningene kunne bli av så stort omfang at brannsikringstiltakene i resten av husrekken kan vise seg å være utilstrekkelige.

De søker nå Riksantikvaren og UNI om tilskudd til omfattende tiltak i hele Molovegen. Siden en stor del av utgiftene til brannsikring av området vil bli brukt til sikring av Molovegen 20 og 22, har de valgt å søke Stiftelsen UNI om tilskudd til sprinkling/sikring av disse to bygningene, slik at midlene kan inngå som del av finansiering fra private.

Det er god dialog med Asgeir Berg som eier bygningene. På grunn av eiendomsmarkedet for denne typen bygninger og kontorlokaler generelt, har ikke Berg midler til å besørge sprinkling, midlertidig tetting av åpninger (mellom etasjene, mellom bygninger, av utette vinduer og dører) og alarmanlegg.

Kommunen har deltatt aktivt i utarbeiding av brannsikringsplanen, og vil administrere de konkrete tiltakene i Molovegen som denne søknaden er en del av.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss